Dobro je govorio fra Mario: "Večernje škole su nekad bile po mraku, a sada su po danu!"

ljubuski.info

"Dugo je kružila, a i danas se čuje, šala na račun Hercegovaca i njihove okretnosti. Kada bi, šala kaže, Hercegovca upitali zna li plivati, on bi rekao da ne zna, ali da može priskrbiti potvrdu da zna. Time je rečeno da je važno imati papir, a znanje nije bitno. Nekada mi ovoj šali nalikuju privatne škole i fakulteti za stjecanje diploma iz svih mogućih područja. Neću biti isključiv pa tvrditi da nema privatnih fakulteta koji ozbiljno rade svoj posao, kao ni studenata koji marljivo stječu znanje i zavrjeđuju svoje diplome. Ali, vjerujem da ćete se složiti, malo je neobično da se te škole i fakulteti neumorno reklamiraju kao da se prodaje deterdžent ili povrće na tržnicama."

Ovo je bio uvodnik kolumne fra Marija Knezovića koji je uz sve nas primijetio stotine rozih jumbo plakata, koji pozivaju na studiranje u Visokoj školi LOGOS u Mostaru. To nije škola u kojoj se besplatno studira, kao na državnim fakultetima u BiH, ali iz njenog marketinškog pristupa da se primijetiti da ima dovoljno novca za više vidova oglašavanja u BiH i Hrvatskoj.

Prema informaciji sa jumbo plakata, onako laički, da se naslutiti da brzo dođete do znanja eksperta u energetici, pa se upitate što će nama elektrotehnički fakultet, ili organizaciji, kakvoj organizaciji kada su to jako širok predmet izučavanja.

Komentar svega na kraju je dao sam fra Mario sljedećim zaključkom: "Ove škole se više čak i ne zovu večernje, nego napredne i stručne. U njih se ide u pola bijela dana i više nema nelagode i srama kao prije zbog toga što se u njima stječu diplome i znanja. Još kao dijete sjećam se da mi je susjed u poodmaklim godinama, kako ne bi izgubio posao, išao na doškolovavanje u tzv. Večernju školu i uvijek je znao reći kako mu je drago da je pao mrak i da ga ne vide okolni prolaznici da u tu školu ulazi i izlazi.

Sada više ni noć ne može prekriti sve veći mrak koji nastaje oko nas zbog upitnih stručnjaka koji će sutra zauzeti odgovorne pozicije i voditi nas u bolju budućnost, kako oni kažu. Zamislite kirurga koji treba operirati, a jedini mu je adut papir i diploma kao onomu Hercegovcu s početka priče koji ne zna plivati ali ima papir da zna." 

Lijepo je ovo napisao fra Mario, ali poanta svega je ogroman novac, pa je studiranje i doškolovavanje postalo pravi posao u kojem se vrte milijuni. Privatnih visokih škola na kojima studira i veliki broj studenata iz Hrvatske ima po cijeloj BiH, a recimo LOGOS, čiji je vlasnik naš Ljubušak Milan Ševo je jedna od najbrže rastućih. Ona je samo za prvih 15 mjeseci svoga rada imala prihod od 931.506,00 KM i neto dobit od 135.279,00 KM. To znači da se taj posao odmah isplati.

Ovaj poduzetnik je snažno politički aktivan kroz Mladež HDZ BiH, koje zbog svog pozitivnog temperamenta zovu "mladim lavovima", kandidat je za zastupnika u Skupštini ZHŽ, a profesionalno radi kao ekonomist na plaćanju računa u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZHŽ. Prema riječima stranačkih kolega iz Širokog Brijega bit će jedan od Ljubušaka koji ulaze u Skupštinu ZHŽ.

To je još jedna potvrda jučerašnje izjave dr. Ljube Jurčića u emisiji Otvoreno, da su Hercegovci najbolji poduzetnici. Mislim da bi bio još bolji prijedlog da prof. Jurčić bude predavač na ovoj Visokoj školi. Samo ne znam kako tumači činjenicu da imaš profitabilan školski posao, a da ti država plaća doprinose. Pa da, to je onda dvostruka snalažljivost.

Ima jedna rečenica koju je fra Marijo dubinski pogodio, rekavši je futuristički, a zapravo je sadašnjost. Naime, mladi ljudi koji brzo završe ove škole odmah postaju direktori.

Očito nije znao da se ta njegova konstatacija u Ljubuškom već provodi. Završili visoke škole u Travniku, Kiseljaku i predgrađima Mostara i uz pomoć politike odmah u fotelju.

Štoviše nekima se čuva mjesto direktora, kao mladom pravniku Vedranu Markotiću. On, iako je to protuzakonito, svoju buduću fotelju redovito obilazi.

Samo da nam fra Marijo ne pogodi kakva nas budućnost očekuje.

Ali pogodila me jedna priča, koju mi je govorila jedna nastavnica u školi Marka Marulića u Ljubuškom pred sam početak školske godine. Zaprepastio sam se kad je kazala da su iz svojih džepova davali novac za kupnju sanitarnih potrepština, da im računi za struju nisu plaćeni, da se isključuju telefoni. Htio sam joj ironično kazati, pa sam odustao, da i oni uvedu privatnu osnovnu školu. Pojedinačno ili njih nekoliko i eto novca iz obrazovanja.

Vjerojatno bi i roditeljima bilo lakše, bolje i platiti nego da se sa djetetom mučite pokazujući mu gradivo doma. U ZHŽ ima oko 1300 profesora i nastavnika i kada bi otišli u privatne obrazovne poduzetnike dobro bi rasteretili županijski proračun.

I da se uozbiljimo malo. Kada se usporedi broj diploma SSS i VŠS, koje izlaze iz privatnih škola dolazimo do podatka da se on mjeri tisućama i da bi mogao biti, ako ne i veći, onda jednak broju diploma iz državnih škola.

Pa onda kada taj podatak pomnožimo sa cijenom diplome složiti ćete se da je to najbolji posao u Hercegovini. Ne mrčite se i baš je lagan.

Siguran sam da vas i te brojke interesiraju! 

Zapravo sve je počelo dolaskom sadašnje ministrice Helene Lončar, koja bi mogla biti upisana u anale hrvatskog obrazovanja i školstva u ZHŽ.

Nastavnicima slijedi pravi izazov u narednim godinama. Ne smiju dozvoliti degradaciju znanja i zvanja. Sa politikom, kakva je bila u zadnje četiri godine to će biti teško, ali njihov plemeniti rad zahtijeva odricanje i na tom planu. Svi im u tome trebamo pomoći radi budućnosti naše djece.

T.B.

Glas naroda

Hahaha

Dobro je govorio fra Mario: "Večernje škole su nekad bile po mraku, a sada su po danu!"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari