Više od 50.000 radnika nema uvezan radni staž

ljubuski.info

U Federaciji BiH više od 50.000 radnika nema uvezan radni staž, potvrđeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. To velike probleme donosi posebno onima koji su stekli uvjete za mirovinu, ali se ne mogu umiroviti zbog neuplaćenih doprinosa.

"Osim poslodavaca, najveći krivac za neuvezani radni staž svakako je država, koja zbog nepoduzimanja adekvatnih i pravovremenih mjera putem nadležnih organa snosi odgovornost za ovaj problem. Zbog svega radnici trpe najveće posljedice s obzirom na to da ne mogu ostvariti pravo na mirovinu, kao temeljno i egzistencijalno ljudsko pravo", kažu u Sindikatu.

Dodaju da je, prema njihovim saznanjima, veliki broj radnika trenutno u situaciji da ima uvjete za mirovinu, ali zbog neizmirenih obveza po osnovu doprinosa za mirovinsko-invalidsko ne mogu ostvariti to pravo.

Branko Princip bivši je radnik "Krivaje", koji je kao tehnološki višak prije više godina završio na birou. Ima više od 30 godina radnog staža zarađenog u "Krivaji", ali mu pet godina nije uvezano.

"Duguju mi 22 plaće. Imam sve sudske presude izvršne i pravomoćne, a ništa novca nisam dobio. Došao sam i do Strasbourga. Jednostavno, radnici u ovoj zemlji nemaju se kome obratiti. Toliko je nepravde prema nama. Po stare dane sam na birou. Hvala Bogu pa mi djeca rade, inače ne bih imao što jesti. Koliko samo ljudi dijeli istu sudbinu", govori Princip.

Prema podatcima iz 2012., u Federaciji BiH nije uvezano oko 750.000 godina radnog staža i Zavodu MIO po osnovu doprinosa pravne osobe duguju oko 1,1 milijardu KM. To su dugovanja ostvarena od 1996. do 2010. godine. Svakako, ovaj broj se permanentno mijenja.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari