Odobrena sredstva za opremanje Doma za stare i nemoćne u Ljubuškom

zgrada

Izgradnja doma za stare i nemoćne osobe na lokaciji nekadašnjeg Zavoda za odgoj ženske djece u Ljubuškom uskoro bi trebala biti privedena kraju, a dom stavljen u funkciju.

Ovih dana bi iz proračuna Vlade FBiH trebala biti izdvojena sredstva za treću fazu radova u ovoj ustanovi odnosno za opremanje istoga. Naime, Vlada FBiH donijela je na posljednjoj sjednici Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za transfer "Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama - Rekonstrukcija ustanova za zbrinjavanje na nivou FBiH", Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u iznosu od 2,3 miliona konvertibilnih maraka.

Planirana sredstava bit će iskorištena za ustanove socijalne zaštite u Federaciji BiH kojima je osnivač Parlament Federacije BiH (prema Zakonu o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH) i to Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Drin, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić, Zavoda za odgoj muške djece i omladine - Sarajevo i Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški. Sredstva će biti utrošena za poboljšanje uslova boravka štićenika, nabavku nužne opreme i stvaranje uvjeta za funkcioniranje ustanova, za socijalno zbrinjavanje i osposobljavanje za samostalan život i rad prema preostalim sposobnostima i provođenje radne aktivnosti štićenika. Planirani iznos će biti raspodijeljen na osnovu javnog oglasa, a prema utvrđenim općim i posebnim kriterijima.

Dio sredstava namijenjen je za izradu i uspostavu baze podataka korisnika ustanova socijalne zaštite kojima je osnivač Parlament Federacije BiH, kao i za treću fazu radova prenamjene prostora Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški.

Podsjetimo, Dom za stare i nemoćne u Ljubuškom je trebao biti otvoren još početkom ljeta, međutim zbog otezanja građevinskih radova datum otvaranja je prolongiran za jesen, a kako sada stvari stoje radovi neće biti gotovi u sljedećih mjesec dana. Inače smještaj po sobama bit će na tri kata i dom će moći primiti 100 ljudi. Na raspolaganju će im biti i restoran, dnevni boravci, knjižnica i lijepo uređeni park.

Biti će zaposleno 40 do 45 djelatnika: 1 socijalni radnik, 5 medicinskih sestara, 8 njegovateljica, 1 fizioterapeut, 4 čistačice, 1 ekonom, 1 skladištar, 4 kuhara, 2 pomoćna kuhara, 4 servirke, 4 pralje. Posao će imati i po jedan terapeut i liječnik na pola radnog vremena, tu će biti i uprava, ravnatelj, tajnik, računovodstvo...

Glas naroda

Slika korisnika RedBull

Ma super, a tko je obećao posao "onima koji su vrbovani za kupovinu glasova"

"Toliko su utanjili da ni savjest nema više za šta da ih ugrize"

Odobrena sredstva za opremanje Doma za stare i nemoćne u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari