HAZU: Dvadeset dva nova akademika - Čović tajnik razreda i član predsjedništva društva

ljubuski.info

Članovima društva Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti BiH jučer je u Mostaru uručena povelja ove akademije čime su i službeno postali akademski građani našega društva. Profesor doktor Jakov Pehar, predsjednik društva, poručio je nazočnima da svoje novo zvanje nose s ponosom, ali i odgovornošću.

"Od danas svi zajedno imamo zajedničku obvezu jer nas ova povelja zadužuje da budemo ozbiljni, odani, ali i ponosni građani našega društva. Danas smo de facto i de jure akademski građani. Podignimo ljestvicu akademizma koja, u današnje vrijeme, moramo priznati, nije na onoj razini na kojoj bi trebala biti. Čestitam vam na novome zvanju", kazao je prof. Pehar.

Duhovni parlament

Na dnevnom redu jučerašnje druge po redu radne sjednice govorilo se o idejama i ciljevima koje će društvo u budućnosti promicati. Novoutemeljeno društvo koje će od sada biti, kazano je, svojevrsni duhovni parlament i generator ideja hrvatskog naroda će kritički i odgovorno promatrati društvena zbivanja i tijekove s posebnim naglaskom na teme koje se tiču nacionalnog pitanja, nacionalnog identiteta i kulturne baštine. Ukazano je na potrebu uske suradnje s hrvatskim društvima znanosti i umjetnosti i svim njihovim podružnicama.
"Moramo osjetiti u kojoj mjeri i kada dati svoj stav o nečemu. Okrugli stolovi, simpoziji i kongresi bit će jedan od načina našega djelovanja, razmjene mišljenja i izražavanja stavova o pojedinim pitanjima", kazao je prof. Pehar.

Priznanje intelektualcima

Tajnik Akademije, dr. Josip Muselimović, komentirajući članstvo društva, istaknuo je da je hrvatski narod iz svojih intelektualnih krugova izabrao one koji mogu dostojno nositi titulu akademika. Akademija je formirana s ciljem da koordinira najplemenitije ciljeve jednoga naroda i da s tih pozicija ostvaruje suradnju s drugim akademijama.
"Time ćemo doprinositi dobrobiti svih naroda u BiH. Sretan sam i ponosan jer sam u svojoj karijeri dobio status redovitog akademika što predstavlja priznanje kojemu bi trebao težiti svaki intelektualac", kazao je Muselimović i naglasio da je primarni cilj Akademije raditi na unaprjeđenju znanosti i umjetnosti, ali i očuvanju onih resursa koje smo kao narod naslijedili od svojih predaka.

Jednoglasnom odlukom članstva jučer je utemeljeno ukupno 6 razreda i to: razred društveno-humanističkih znanosti, razred biotehničkih i prirodnih znanosti, razredi tehničkih i medicinskih znanosti te razred umjetnosti i filoloških znanosti i književnosti. Tajnici razreda su akademici Franjo Ljubić, Julijana Grbelja, Dragan Čović, Zdenko Ostojić, Šimun Musa i Vlatko Filipović koji su ujedno imenovani članovima predsjedništva društva.

Valerija Ćorić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari