Društvo po mjeri čovjeka, a ne političkih stranaka

ljubuski.info

Hrvatska republikanska stranka (HRS) ne obećava ništa, već nudi realno izvedive ideje i projekte koji će društvo učiniti boljim i po mjeri čovjeka, a ne po mjeri političkih stranaka - kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Prvi korak za koji će se boriti bit će, kako kaže Raguž, ukidanje svih privilegija političkim dužnosnicima, onemogućavanje profesionalizacije mandata, proračunskih davanja političkim strankama, te provedbu zakonskih mjera koje je HRS predložio u svojem gospodarskom programu.
"To je naša prednost u odnosu na ostale, nama politika nije profesija, nije cilj, nego sredstvo. Drugi egzistencijalno ovise o osvojenom mandatu jer nisu navikli zaraditi svoju plaću. Navikli su parazitariti iz proračuna" - ističe predsjednik HRS-a.

Na upit imaju li projekciju koliko bi mogli osvojiti glasova i hoće li postati parlamentarna stranka u HNŽ-u i ZHŽ-u, u županijama u kojima se jedino i natječu, Raguž je kazao kako nisu opterećeni izbornim rezultatom, jer im, kako ističe, nije cilj zauzeti poziciju i vladati.
"Mi nudimo i borimo se za ideje i načela. Ostat ćemo dosljedni u tome i u tome je naša snaga. Ovima do sada ističe rok trajanja, naše vrijeme tek dolazi, neovisno o broju osvojenih mandata" - istaknuo je Raguž, izrazivši bojazan kako će, kada je riječ o hrvatskom biračkom tijelu, ponovno biti visok stupanj apstinencije.

"Ne slažem se da je to samo plod apatije, nego je apstinencija kod nas i stvar političkog odabira. Kod Hrvata praktično nema oporbe, svi su u vlasti na nekoj od razina, a upiru prstom jedni u druge kao krivce za katastrofalno socijalno stanje u društvu. Gledajući tako, sasvim je irelevantno koliko će tko dobiti mandata, jer osim HRS-a, nisam vidio da je itko ponudio išta konkretnije i novije u odnosu na bilo koji od prethodnih izbora" - kazao je Raguž.

Na upit imaju li već listu političkih opcija s kojima bi mogli ući u postizbornu koaliciju, predsjednik HRS-a je odgovorio kako je skeptičan da će ijedna stranka podržati njihove ideje jer, kako je kazao, "ipak je bolje ništa ne raditi, a nerad izvrsno naplatiti".
Uzmite za primjer samo HNŽ. Prema izvješćima nevladinog sektora, Skupština HNŽ-a je u 4 godine imala 44 zasjedanja i radila 175 sati (dakle 21 radni dan u 4 godine), a proračunska davanja zastupnicima i proračunske naknade zastupnicima na razini godine iznosile su 1,7 milijuna KM, odnosno 6,8 milijuna KM za trajanja mandata. Dakle, praktično ništa nisu radili, ali su to više nego dobro naplatili, a svoju plaću nisu zaradili" - kazao je Raguž, te ustvrdio kako je još gora situacija s Vladom HNŽ-a.

"Mi se zalažemo za promjenu takve prakse u svakom detalju" - poručio je predsjednik HRS-a, istaknuvši kako će njegova stranka imati partnera u svakome tko bude podržao reforme za koje se HRS zalaže, ali ne na deklarativnim, nego na mjerljivim temeljima.

FENA

Glas naroda

Evo kažete koliko su ovi naplatili za 44 zasjedanja.E niste ste izjasnili dal će te vi isto naplaćivati kao oni....to ste prešutili.????

Društvo po mjeri čovjeka, a ne političkih stranaka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari