Poticaji za proizvodnju bit će isplaćeni tijekom tjedna

poluprofil

Poljoprivredni poticaji za proizvodnju u Federaciji, oni koji su uneseni, bit će isplaćeni tijekom ovog tjedna, kazao je ministar financija FBiH Ante Krajina.

Prema njegovim riječima, poticaji za proizvodnju su prioritet i oni će sigurno ići na isplatu, ovisno o tome kada se unesu te stanju u proračunu.
"Dio poticaja koji su uneseni idu na isplatu ovih dana", poručio je Krajina. Kako, pak, navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, oni su dio poticaja već unijeli, dok se ovih dana očekuje unošenje u sustav i preostalog dijela. Sudeći prema navedenim izjavama, poljoprivrednici iz Federacije vrlo brzo bi trebali dobiti svoje poticaje za proizvodnju koje zbog raznoraznih razloga već dugo čekaju.

Kapitalne investicije

Kada su u pitanju kapitalne investicije, Krajina pojašnjava da zbog izuzetno teške financijske situacije u cijeloj zemlji ti poticaji trenutačno nisu prioritet.
"Mogu kazati kako su i sami poljoprivrednici s kojima smo razgovarali inzistirali da se poticaji za proizvodnju uvrste u prioritete, kako bi uspjeli održati postojeću proizvodnju. Situacija je trenutačno takva", kaže Krajina.
Poljoprivredne udruge već prošlog tjedna iskazale su svoje ogorčenje trenutačnom situacijom. Većina njih ističe da su svjesni da je financijska situacija u zemlji izuzetno teška, ali isto tako tvrde da njihovi poticaji nikada nisu bili prioriteti jer se prvo ide na sve druge isplate, a tek onda na poticaje.

Udruge poljoprivrednika

Tako je Miro Pejić, predsjednik Udruge poljoprivrednika BiH, uputio pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i Krajini u kojima ih upozoravaju kako bi se u kratkom vremenu mogli dogoditi veliki prosvjedi. On tvrdi kako se u trezoru nalazi oko 2,5 milijuna maraka namijenjenih poljoprivrednicima te upozorava vlasti da ne politiziraju trenutačnu situaciju, već da u hitnom postupku isplate novac.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, naglasio je kako su se poljoprivrednici dugo borili za početak isplate, jer i s poticajima jedva spajaju kraj s krajem, a kamoli bez njih. Potvrdio je kako su isplaćeni zaostaci za prošlu godinu i dio poticaja za tekuću, a očekuje da više ne dolazi do zastoja u isplatama.

Prosvjed poljoprivrednika u četvrtak

Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH i jučer se oglasio priopćenjem u kojem za četvrtak najavljuje konferenciju za medije i prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH.
"Razlog konferencije za medije je i prosvjed koji je organiziran isti dan ispred zgrade Vlade FBiH kako bismo javnosti prenijeli tešku situaciju poljoprivrednika. Naime, u trezoru se nalazi 2,5 milijuna maraka koji pripadaju poljoprivrednicima, te ministar financija FBIH Ante Krajina odbija da isplati, već politizira situaciju i iznosi djelomičnu istinu. Razumijemo tešku situaciju BiH, ali je potrebno i da Vlada razumije potrebe poljoprivrednika", stoji u priopćenju koje potpisuje Pejić.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari