Njemačka traži Ivana Lasića Gorankića iz Širokog Brijega

zdravica

Osim Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, kojima 17. listopada počinje suđenje pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu za sudjelovanje u likvidaciji Inina direktora Stjepana Đurekovića u Wolfrathausenu 1983. godine, njemački istražitelji žele i Ivana Lasića Gorankića iz Širokog Brijega.

Taj bivši visokopozicionirani načelnik Druge uprave Udbe sa sjedištem u Beogradu, a svojedobno i šef Službe državne sigurnosti u Mostaru, još nije uhićen i izručen Njemačkoj, iako je za njega stigao europski uhidbeni nalog.

Lasić se nalazi na teritoriju BiH koja još uvijek ne izručuje svoje građane i kod njih nije na snazi europski uhidbeni nalog. Danas 80-godišnji Lasić jedno vrijeme se krio u rodnome mjestu Uzarićima pokraj Širokog Brijega, gdje mu živi obitelj. Zatim je otišao u Mostar, a navodno je viđen i u Srbiji. Ima dvojno državljanstvo, BiH i hrvatsko, a na hrvatskoj adresi prijavljen je u Zagrebu. Ako prijeđe hrvatsku granicu, hrvatska policija trebala bi ga uhititi.

Iznošenjem spoznaja koje je prikupio kao visokorangirani Udbin djelatnik, drže Nijemci, mogao bi pridonijeti rasvjetljavanju mnogih likvidacija koje su se dogodile na njemačkom teritoriju od 1967. do 1989. godine.

Lasić je svojedobno Vijeću za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava kazao:
"O ubojstvu Đurekovića obavijestio me načelnik Druge uprave SIP-a Sreten Aleksić telefonom, te mi kazao kako mi je sada jedan manje na brizi. Kada sam ga upitao o kome je riječ, odgovorio je kako se radi o Đurekoviću. O tome sam odmah obavijestio šefa Srđana Andrijevića, podsekretara, te smo zajedno otišli i o svemu obavijestili sekretara Stanu Dolanca. Sekretar je odmah upitao: 'Je li sve u redu?' Ja sam mu odgovorio da ni o čemu nemam pojma, da samo znam da je pronađen mrtav i da se spominje da je u pitanju političko ubojstvo. Dolanc se tada, imao sam utisak, uplašio te kazao kako će tek sada biti problema, te da se ubuduće treba dobro paziti kako se odrađuju takve akcije."

Lasić je posebno naglasio kako je Perković bio u poziciji da sve zna o toj akciji.

Njemački istražitelji žele Lasića čim prije u Münchenu, ne samo zbog Perkovića, već i zato da lakše rasvijetle ubojstva tridesetak hrvatskih emigranata na njemačkom tlu.

Slobodna Dalmacija

Glas naroda

Evo šanse za zaradu.Njemačka daje veliku lovu za kidnapovanje Lasića znači uhvatiti i dovest na hrvatsku granicu a para pošteno zarađena.Onda sljede ostali.

Njemačka traži Ivana Lasića Gorankića iz Širokog Brijega
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari