Ljubuški: nema plaća, dugovanja milijunska … što nas čeka?

ljubuski.info

Predizborno vrijeme je pravi karneval nebuloza, a ljubuška sadašnjica i osobito sutrašnjica zahtijevaju potpunu realnost i ozbiljan pristup problemima. Općina je na najbrutalniji način opljačkana, što će institucije u narednom vremenu i pokazati.

Političke i druge interesne veze, pod plaštom lažnog lokalpatriotizma i pozivanjem na hrvatsko domoljublje, doslovno su razorile općinu. Što je najgore s takvom se politikom nastavlja, samo se mijenjaju akteri.

Vidjeli ste priopćenje Općinskog suda u Ljubuškom i informaciju da je od 27. svibnja 2014. godine račun općine blokiran za milijunski iznos, ali mi, već nekoliko godina, pa i ovih dana, slušamo izjave kako to nije naprosto istina. 

I pored blokade, koja je dosuđema prije 4 mjeseca Nevenko Barbarić u intervjuu za Večernji list 22. kolovoza izjavljuje:

"Općina nije pred blokadom i neće biti blokirana, pokušaj dijela političkih opcija guranja scenarija raspada općine i raspada sustava nije ni blizu istine. Ima svatko pravo komentirati, a ja sam vam sada kroz ovaj odgovor nastojao prikazati precizno što su uzroci sadašnjeg stanja. Danas se da razgovarati je li trebalo nešto drugo uraditi ili ne, ali to je stvar i političke procjene i cijenim da sam ispravno postupio. Kroz izbore građani najbolje kažu što misle o mom radu."

Također, iako je znao stanje oko slučaja Nativa on je u istom intervjuu dao izjavu dijametralno suprotnu činjenicama:

"Nakon višegodišnjeg nepoštovanja potpisanog ugovora nakon dodjele zemljišta u razgovorima s predstavnikom Native ušli smo u dogovor oko uvjeta raskida ugovora. To je zemljište naše buduće poslovne zone, mi smo i bez dogovora imali mogućnost raskida ugovora jer se radi o značajnijoj površini. Osigurali smo dio sredstava za povrat imovine, u međuvremenu zbog sudskih sporova smo dobili pismenu zamolbu Native s odgodom plaćanja obveza. U međuvremenu dođe do proglašenja stečaja te tvrtke. Mi očekujemo dogovor sa stečajnom upraviteljicom oko povrata sredstava. Stvar je potpuno čista. Priča o nenamjenskom utrošku sredstava općinskog načelnika ne pije vode. Ne želim sporiti obvezu općine da nadoknadi sredstva za to zemljište, ali trenutačno nisu ispunjeni uvjeti za to iz više razloga. Radi se o sredstvima od 2,312.000 maraka."

Nakon svega treba se upitati zbog čega se javnost laže i skriva problem, očito velikih razmjera.

Nove potencijalne Native slijede, jer je puno novopotpisanih ugovora, koji se ne poštuju, nešto su manjeg novčanog iznosa, ali svaka tisuća KM za općinu Ljubuški je u sadašnjoj situaciji ogromna. Tu je i niz drugih izgubljenih sudskih procesa, koje je dokumentirao općinski pravobranitelj. A tek pitanje stečaja JKP Ljubuški.

Valjda je sada svima jasno da od najavljenih 17 milijuna KM ulaganja do 2018. godine nema ništa, da su to samo političke floskule u službi ostanka na vlasti i da nam slijedi sedam gladnih godina oporavka od ovakvog načina vladanja.

T.B.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari