Za 9372 invalida HVO i ARBiH zatražene i dodatne provjere

ljubuski.info

Na temelju Zakona o reviziji braniteljske populacije, od lipnja 2010. do kraja lipnja 2014. godine pregledano je ukupno 100.310 predmeta, od čega je 81.388 potpuno završenih. U 569 predmeta utvrđeno je da je riječ o mirnodopskim vojnim invalidima, a za 603 predmeta je utvrđen prestanak prava (zbog smrti i drugih razloga).

Revizija i protivnici

Dodatno je za 9372 predmeta zatražena provjera u arhivama ARBiH i HVO. Ovo stoji u informaciji koju je prihvatila jučer Vlada Federacije BiH i koju će poslati na uvid predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu. Ovih 100.310 predmeta je više od 80 posto od ukupnog broja u reviziji. Uštede po raznim osnovama od početka provedbe revizije su 60 milijuna KM. U istom izvješću stoji da kad je krenula revizija braniteljske populacije u ožujku 2011. godine proračunska stavka za invalidnine je bila 335 milijuna, dok je u proračunu za 2014. godinu iznosila 310 milijuna, a prvim rebalansom proračuna Federacije smanjena je za dodatna četiri milijuna KM. Vlada Federacije BiH je kao i ranije ponovno konstatirala da provedba Zakona o reviziji nije usmjerena protiv bilo koje komponente Oružanih snaga BiH, niti protiv bilo kojeg naroda u BiH. Takvu tezu, po njihovom tumačenju, plasiraju u medijima protivnici revizije. Revizija se vodi prema zakonu čija provedba potvrđuje tko je korisnik i tko ostaje u pravu, a tko nije i ostaje bez prava. Revizija osobnih invalidnina je u svim županija provedena 90 posto i više, osim u Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji.

Nezakonita revizija

Spomenimo da je Ured za reviziju institucija FBiH nedavno način na koji se provedi revizija braniteljske populacije nazvao nezakonitim. Osim što su na netransparentan način isplaćivani paušali, nagrade timovima koji obavljaju reviziju branitelja, federalni revizori kritiziraju ovo ministarstvo i federalnu Vladu što nisu prihvatili presudu Ustavnog suda FBiH kojom se poništava odluka o reviziji. "Presudom Ustavnog suda FBiH Zakon o izmjenama i dopunama i Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji nisu u suglasnosti s Ustavom FBiH. Troškovi provedbe kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite u 2013. iskazane su u iznosu od 2,761.251 KM, a za paušalne naknade i naknade po učinku po osnovi provedbe zakonske kontrole iskazane su u iznosu od 1,09 milijuna KM.

Zdenko Jurilj [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto