Hercegovina se može pohvaliti turizmom i dobrim vinom

ljubuski.info

"Brendiranje – put k poslovnom uspjehu", naziv je konferencije upriličene jučer u Mostaru koju je organizirala agencija LIDER – poslovne komunikacije.

Vodeći se spoznajom kako u današnjem dinamičnom poslovanju i globaliziranom svijetu sve se više nameće imperativ proaktivnog pristupa oblikovanju poslovne ponude i stvaranju prepoznatljivosti proizvoda, agencija Lider je angažirala neke od vodećih stručnjaka, znanstvenika i teoretičara iz akademskih, poslovnih i medijskih krugova s ciljem što boljeg prezentiranja brendinga kao puta k poslovnom uspjehu.

Novi fenomen

Konferencija se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela, te je obuhvatila brojne teme kao što su: brendiranje regija i imidž lokalnih zajednica, brendiranje tvrtki i proizvoda, brendiranje institucija, nevladinih organizacija, brendiranje u turizmu, uloga medija u kreiranju brenda, praktičnim primjerima brendiranja, i slične, oko kojih su nazočni i raspravljali. O tim su temama govorili najprije stručnjak iz područja marketinga dr.sc. Drago Martinović, dipl. komunikolog masovnih komunikacija Alisa Vrabac, glasnogovornik Širokog Brijega i docent na Fakultetu društvenih znanosti Drago Martinović i drugi.

Kao moderator konferencije Ilko Barbarić, s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i urednik dopisništva HRT-a u Sarajevu, kaže kako je im je cilj nazočnima približiti, za ovo područje novi fenomen, brendiranje kao sam pojam, zatim prepoznatljivost proizvoda i izlazak na tržište. Cilj je, kaže, približiti to onima koji žele napraviti jedan proaktivan proces u svom poslovanju na način da konzumentima približe bilo koju vrstu svojih proizvoda ili usluga.
"Brend, sama riječ kaže, znači ime, znak, pojam, simbol. U tom smislu, svjetski trendovi nas zaobilaze, kako u negativnom, tako i u pozitivnom smislu. BiH je zemlja takva kakva jest, ali ipak poduzetnički duh i inicijativa su prisutni. Kad je u pitanju hercegovački turizam, postoji strahovita potreba za jednim propagandnim pristupom gospodarskih subjekata i onih koji kotiraju bilo koju vrstu svog proizvoda na tržištu", objašnjava Barbarić.

Turizam i vino

Hercegovina je smještena samo pola sata od morske obale i isto toliko od planinskih destinacija, a tu je i Međugorje i druge turističke destinacije. Turizmom, turističkim potencijalima, kapacitetima, prirodnim resursima te dobrim vinom i drugim oblicima tradicionalne proizvodnje, dodaje Barbarić, Hercegovina se može pohvaliti.
"To sve skupa može biti jedna vrlo zanimljiva kombinacija koja će se prezentirati svijetu", rekao je Barbarić. Kako bi brendiranje pomoglo gospodarskom razvoju regije Hercegovine, on dodaje da potencijala ovdje ima te da je potrebno "markirati, odnosno naznačiti određene elemente", a u tom mogu pomoći zakoni, država i politika.

Marija Marić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari