Ljubuški pred financijskim slomom

ljubuski.info

Već nekoliko mjeseci plaće u općini Ljubuški kasne. Djelatnicima se isplaćuje samo njen neto dio, dok su doprinosi ostavljeni za neko drugo vrijeme ili dok Porezna uprava ne blokira račun općine po uzoru na Široki Brijeg.

S druge strane u javnim poduzećima je prava panika, jer im se iz općinskog proračuna isplaćuju samo akontacije i stvara se osjećaj beznađa, jer uz nedostatak plaće djelatnici ne mogu normalno obnašati svoj posao kako bi korisnicima usluga osigurali potrebito.

Do kojeg je stadija došlo stanje unutar općine Ljubuški pokazuje primjer da vreće za smeće kupuju djelatnici, iz svog džepa, u školama nema higijenskih potrepština, a recimo u školi na Gračinama nema niti 20 KM za promijenu polomljenog stakla.

Gotovo nitko od pravnih društava u općini ne želi izvršiti naručenu uslugu, jer općina mjesecima ne plaća svoje račune, a dužna je osigurati normalno funkcioniranje nastave u školama i osigurati rad svojih javnih poduzeća.

Prezaduženost

U zadnjih 60 dana općina se ukupno zadužila za novih 210.000 KM. Nejasno je kako uopće banke daju kredite s jamstvom općinskog proračuna, kada je općina prezadužena i nema zakonske osnove za nova zadužujivanja. Mogućnost zaduživanja je izgubila još krajem 2011. godine kad se odlukom OV Ljubuški zadužila za 2.315.000 KM za povrat zemlje na Zvirićima u slučaju Nativa. 

To nije jedini kredit koji blokira općinu Ljubuški. Tu je kredit Razvojne banke, kojeg je prestalo otplaćivati JKP Ljubuški i ta je blokada pala na račun općine. Njegova glavnica iznosi oko 2.870.000 KM. Blokada općine bi mogla trajati godinama, a ne mjesecima.

Zbog toga ne može se očekivati stabilizacija općinskih financija, već samo stvaranje novih obveza i totalni krah, koji vodi ka stečaju općine Ljubuški do kojega bi moglo uskoro doći.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari