Ljubuški pred financijskim slomom

ljubuski.info

Već nekoliko mjeseci plaće u općini Ljubuški kasne. Djelatnicima se isplaćuje samo njen neto dio, dok su doprinosi ostavljeni za neko drugo vrijeme ili dok Porezna uprava ne blokira račun općine po uzoru na Široki Brijeg.

S druge strane u javnim poduzećima je prava panika, jer im se iz općinskog proračuna isplaćuju samo akontacije i stvara se osjećaj beznađa, jer uz nedostatak plaće djelatnici ne mogu normalno obnašati svoj posao kako bi korisnicima usluga osigurali potrebito.

Do kojeg je stadija došlo stanje unutar općine Ljubuški pokazuje primjer da vreće za smeće kupuju djelatnici, iz svog džepa, u školama nema higijenskih potrepština, a recimo u školi na Gračinama nema niti 20 KM za promijenu polomljenog stakla.

Gotovo nitko od pravnih društava u općini ne želi izvršiti naručenu uslugu, jer općina mjesecima ne plaća svoje račune, a dužna je osigurati normalno funkcioniranje nastave u školama i osigurati rad svojih javnih poduzeća.

Prezaduženost

U zadnjih 60 dana općina se ukupno zadužila za novih 210.000 KM. Nejasno je kako uopće banke daju kredite s jamstvom općinskog proračuna, kada je općina prezadužena i nema zakonske osnove za nova zadužujivanja. Mogućnost zaduživanja je izgubila još krajem 2011. godine kad se odlukom OV Ljubuški zadužila za 2.315.000 KM za povrat zemlje na Zvirićima u slučaju Nativa. 

To nije jedini kredit koji blokira općinu Ljubuški. Tu je kredit Razvojne banke, kojeg je prestalo otplaćivati JKP Ljubuški i ta je blokada pala na račun općine. Njegova glavnica iznosi oko 2.870.000 KM. Blokada općine bi mogla trajati godinama, a ne mjesecima.

Zbog toga ne može se očekivati stabilizacija općinskih financija, već samo stvaranje novih obveza i totalni krah, koji vodi ka stečaju općine Ljubuški do kojega bi moglo uskoro doći.

Glas naroda

Neka. Viče na Brata. Kriminalaca što je zaposlio. Baje Alilovića maloga da Vozi Hitnu Narkomana. Drogeraša. Mirku Aliovića nakon onakva udesa u Grabovu Vrelu da on Vozi ljude u Hitnoj jeste li mu vadili Krv. To treba prijaviti svakoj instituciji to je svjesni Kriminal.

Zar sine Brute

postoje po svitu mnogi gradovi
koji su ostali pusti iz koji su se ljudi iselili
ali su duhovi u tim gradovima ostali
iz našega grada ljubuškoga odlaze i duhovi
vjerovatno od straha da nebi oni
općinske dugove morali vraćati
kako i zbog čega je nastala seoba i duhova
to sigurno župnik dodigos zna
jel tak il ne tak reci dodigos šta se to dešava

Kako je dobro gledati neke stvari sa odmakom

Ljubuški pred financijskim slomom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari