Novo zaduženje Vlade ZHŽ i nezakonita prodaja rudnih bogatstava?

sjednica

Vlada ZHŽ (HDZ BiH) se, nakon kredita podignutog u UniCredit banci od 6.000.000 KM, ovih dana zadužuje kod Federacije BiH po kreditnom aranžmanu MMF-a. Procjenjuje se da bi joj moglo biti odobreno oko 3.000.000 KM.

Federalna vlada mora uplatiti 2.000.000 KM zbog neravnomjerne raspodjele PDV-a na temelju već ranije odluke, ali kako ZHŽ već ima dugovanje od 2.700.000 KM po kreditu MMF-a, bio je prijedlog da se dug koji nije uplaćivan prebije s navedenom uplatom. To premijer Zdenko Ćosić i ministar financija Radoslav Luburić nisu prihvatili. Oni će ovih dana krenuti put Sarajeva pa ćemo vidjeti što će dogovoriti.

Na posljednjoj sjednici Vlade je donijela i "Odluku o davanju suglasnosti na prodaju mineralne sirovine neposrednom pogodbom". što se očito odnosi na javno dobro i prirodno bogatstvo županije, a, ako je tomu tako, to je protivno zakonima i Županije i Federacije. Bit će zanimljivo čitati uvjete ugovora, ali za pretpostaviti je kako je štetan po županiju, iako odgovara pojedincima.

Tako se Vlada ZHŽ u samo dva mjeseca namjerava zadužiti za 9.000.000 KM, dok njena dugovanja, što ih mora isplaćivati temeljem zakona ostaju nepodmirena.

Dugovanja se tako vrtoglavom brzinom približavaju brojci od 80.000.000 KM, što je puno više od godišnjeg proračuna ZHŽ.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari