Otići ili ostati?

Dugine planine u Kini

Naslov stare pjesme grupe The Clash (Should I Stay or Should I Go?), mogao bi se iskoristiti kao misao vodilja mladih ljudi u ovoj zemlji, svih onih koji se još uvijek dvoume hoće li pokušati ostvariti budućnost ovdje ili će pokušati prodati se napolju, u nekom boljem i za život pogodnijem okruženju.

Dvadeset godina nakon rata, na kojeg se političari - nesposobnjakovići još uvijek vade, država je u knock-downu, na vidiku se ne vide nikakve promjene i zbilja je pitanje svih pitanja - isplati li se nastaviti trunuti ovdje skupa s trulim društvom ili, dok si još zelen i pogodan za prilagodbu, dati petama vjetra?

Emocije prema rodnoj grudi, barem one verbalne, jaka su karta kod Južnih Slavena, ma koje vjere bili. Puna su nam usta zavičaja, domoljublja ili patriotizma, ali objektivno - nema većih parazita na vlastitoj zemlji od nas!

Da zbilja volimo ovu zemlju ili njezine dijelove koji su nam srcu mili, odavno bi stvari drukčije uredili, odavno bi druge ljude birali, odavno više uprli da osiguramo bolju budućnost sebi i svojima. Rezultat našeg pristajanja na loše -baš kao u onom starom vicu - smiješi nam se bolja budućnost - umire nam od smijeha!

Idi Amin, Dada, Bokasa i Čombe

Sudeći po svim statistikama, igrate li na tu kartu, vi ste pokeraš - budala osuđena na neuspjeh. Možda niste primijetili statistike zadnjih godina, ali Bosna i Hercegovina uopće nije europska zemlja. Geografski ona tu stoji, ali svi pokazatelji zapravo nas svrstavaju - u Afriku! U istu onu Afriku kojoj smo se u osamdesetim godinama smijali, koju smo gledali s visoka (tu naviku imamo i danas, zaostalo nam odranije). Kad bolje razmisliš - bolje od toga nismo ni zaslužili.

Ovako, tavorimo u međusobnom nepovjerenju, u svojim malim avlijicama, vadimo se jedni na druge, plašimo se međusobno jedni drugima, za sve loše optužujemo one druge - i uvijek biramo na isti način - ne tražeći zauzvrat ništa osim mrvica. Tko se mrvicama hrani - uskoro zakržlja. Stoga i ne čudi da smo se srozali na nivo prosječne zemlje Crnog Kontinenta. Ne vjerujete? Za zabavu i učenje skoknite na ovaj link i usporedite ovu državu s zemljama Europe, Azije, Afrike, Južne Amerike. Neke dežurne banana države čak su jače od nas po pitanju bogatstva, educiranih kadrova i općeg zadovoljstva!

Maroko, zemljo obećana!

Što nam preostaje? Lajanje na zvijezde i standardni folklorni patriotizam - ono kad odmahnemo rukom i kažemo da nema nigdje ljepše prirode, ukusnije vode i zdravijeg zraka od ovog našeg. Dičimo se mi tako onime što nismo stvorili.

Uh, nećete vjerovati, i ostale zemlje diče se prirodom, klimom i ljepotom življenja, samo što se trude to održati, a mi, bome, baš i ne. Kako smo navalili još malo pa se ničime nećemo moći podičiti, ako smo i do sada imali realne osnove za ponos i diku. Ostaje nam i ona standardna priča, kojom svaki političar svoje narode bari - da će doći pomoći razni Turci, Nijemci, Rusi… Evo, samo što nisu. Još iz biblijskih vremena zapisana je ona - pomozi si i pomoći ću ti! To važi i danas i važi u svemu.

Dakle, otići ili ostati? Što se, zapravo ovdje nudi? Tu i tamo tek poneki svjetli primjer privatnog biznisa, ali uglavnom pečenjare, kladionice, auto-otpadi i klaonice. Šverc i siva ekonomija. Zakoni koji to jesu i provoditelji zakona koji to nisu. Ružni gradovi, ružne fasade , ružne ceste i sve ružniji ljudi. Sve manje radnih mjesta čak i za podobne neradnike.

Nikakva strategija, nikakav plan i nikakva volja da se bar malo upali neko svjetlo na kraju tunela. Da smo u Africi bilo bi nam lakše. Etiopija, Kenija i Namibija tek malo bolje stoje od nas. To bi se još dalo stići nekim stranim kreditom. Za Libiju su, srećom, stari podaci, još iz doba Gadafija. Na nesreću, naši podaci jesu također stari nekoliko godina. Ali, novi su još gori. Sumnjate? Naravno da ne.

Dakle, vratimo se na početak teksta - Should I Stay or Should I Go? Do vas je, podaci su nemilosrdni, statistika ubija. S druge strane, ne možete li bez ove vode i ovog zraka, probajte učiniti nešto. Inače će vam voda uskoro postati bljutava. I skupa. A zemlju, da vam šapnemo, ionako zaboli neka stvar za vas!

Z.S. [ bljesak.info ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari