Županija dužna po sudskim sporovima 2.004.557 KM

ljubuski.info

Djelatnici koji plaću dobivaju iz proračuna ZHŽ, gotovo svi od reda su dobili sudske presude, prema kojima ZHŽ mora platiti čak 2.004.557 KM. Županiju u sudskim sporovima zastupa županijski pravobranitelj Mate Lončar, koji od sudaca na ročištima dobiva sve veće kritike zbog nepoštivanja zakona od strane imenovanih dužnosnika,, ali i službenika u službi pojedinaca i političke moći, što nanosi jako veliku štetu po proračun ZHŽ.

Njegov sve češći odgovor je da će za nepoštivanje zakona odgovarati oni koji takve radnje provode i da on ne može po tom pitanju učiniti ništa. Mjeren novcem nezakonit rad je pretvoren na dan 31.12. 2014. godine u više od 2 milijuna KM.

Kada pročitate razloge sudskih tužbi iz izvještaja Ureda za reviziju onda se zaključuje da su apsolutno nepotrebni i da su mogli biti utrošeni recimo za socijalna davanja, koja su zakonska obveza županije.

Razmjere nezakonitih radnji i enormnog trošenja novca su milijunski, ali sadašnja Vlada ZHŽ za njih ne mari, jer od naroda nije natjerana na odgovornost i čuvanje nacionalnog interesa.

Ured za reviziju F BiH u svom izvještaju navodi:

Prema Izvješću o radu Županijskog pravobraniteljstva dugovanja Županije, po tužbama u 2013. godini iznose 2.004.557 KM i uglavnom se odnose na isplatu po ugovornim obvezama, radnim sporovima i naknadama štete. Na radne sporove se odnosi 1.144.897 KM (tužbe sudaca za porez na plaću, topli obrok i prijevoz, policijskih službenika u svezi činova i zbog prijema u radne odnose u školama i dr).

Od strane Ministarstva financija reviziji nisu predočeni podaci o izvršnim sudskim rješenjima na teret Županije na bankama koja čekaju na plaćanje po ovom osnovu, o čemu su u prethodnim revizijama imali evidenciju, tako da ne možemo potvrditi da se na adekvatan način prati ovaj segment poslovanja. Navedeno može imati za posljedica da na naplatu stignu izvršna rješenja za koja Proračunom nisu osigurana sredstva.

Temeljem predmeta u kojima je Županija tužitelj ukupno utužena potraživanja iznose 9.133.922 KM, od čega su pozitivno riješeni po tužbenom zahtjevu u iznosu 2.345.826 KM, a nisu 6.788.096 KM.

Potraživanja Županije se odnose na sporove koje su u kaznenom postupku pravomoćno osuđene ili oslobođene zbog utaje poreza, pribavljanja protupravne imovinske koristi ili nanošenja štete Županiji.

Preporuka Ureda za reviziju

Osigurati praćenje od strane Ministarstva financija za izvršne sudska rješenja, sa ciljem osiguranja sredstava u proračunu Županije.

 

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari