Humac: Muzejom bi se svaki bh. građanin morao ponositi

ljubuski.info

Ministar obrazovanja i znanosti FBiH Damir Mašić posjetio je muzej franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu. Ugostio ga je gvardijan fra Velimir Mandić i mr. arheologije Mirko Rašić, a od kustosa muzeja fra Milana Jukića je doznao mnoge zanimljive činjenice o samom muzeju, ali i eksponatima koji se u njemu nalaze, a oduševljenje svim viđenim uopće nije skrivao.

"Ovaj muzej ne samo da je najstariji u BiH, on posjeduje zbirku kojom svaki Bosanac i Hercegovac treba biti ponosan, jer je reprezentativna na globalnoj razini. Proteklih 7-8 godina smo uložili više od 25 milijuna maraka kada je u pitanju znanstveno-istraživačka i istraživačko-razvojna djelatnost. Jedan dio je svakako bio usmjeren i za oblast arheologije i podsjetit ću samo da smo prošle godine promovirali arheološki vodič Hercegovine, u kojem je zabilježeno više od 2000 arheoloških lokacija", kazao je ministar Mašić.

Ministar je sa svojim domaćinima razgovarao o skorašnjem početku revizijskih istraživanja na arheološkoj lokaciji u Borasima, kod Vitine. Sam projekt na ovoj lokaciji, čiji je nositelj Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, započeo je prošle godine u suradnji s Franjevačkim samostanom na Humcu i općinom Ljubuški. S obzirom da se tada došlo do značajnih inicijalnih rezultata, sada će se provesti revizijska istraživanja koja bi u konačnici rezultirala sveobuhvatnom analizom te konzervacijom i prezentacijom kompleksa.

Ministar je istaknuo kako će njegovo ministarstvo i dalje nastaviti podupirati sve one projekte koji će sačuvati i unaprijediti, ne samo kulturno-povijesno naslijeđe, već i sve ono što se izravno tiče znanosti i znanstveno-tehnološkog istraživanja, a oblast arheologije sigurno spada u to.

"Ovo ministarstvo će istraživanja u Vitini potpomoći s iznosom od 12.600 KM, jer je to iznos koji su od nas tražili nositelji projekta", istaknuo je ministar, za kraj dodajući kako je pokrenuta inicijativa da se u rimskoj vili u Višićima, općina Čapljina, osnuje arheološki muzej Hercegovine.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari