Korijeni naše neravnopravnosti su i u nama samima

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak - Podružnica Ljubuški, sinoć su predstavljene knjige prof.dr. Bože Žepića "Kritika politike" i "Politička svakodnevnica", te održana javna tribina pod naslovom "Ustavnje promjene i položaj Hrvata u Boni i Hercegovini".

Prof.dr. Božo Žepić je govorio o nezavidnom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini posebice u Federaciji Bosne i Hercegovine ističući tezu da je najoptimalnije rješenje za Hrvate, ali i zaostale narode u Bosni i Hercegovini - tri republike za tri konstitutivna naroda.

Predstavljač „Kritike politike" Ivan Vukoja, Ljubušak i urednik časopisa Status - magazina za političku kulturu i društvena pitanja, istakao je svoju dobru suradnju s prof. Žepićem u Statusu i predstavljajući knjigu znanstveno-publicističko djelo koje sadrži sedam poglavlja, posebno istaknuo dva poglavlja i to: Politika i Herceg-Bosna odnosno kronologija nastanka Herceg-Bosne i Kritički osvrt na razloge zašto smo o stali bez Herceg-Bosne, kao i pet argumenata za Federaciju Bosne i Hercegovine i 25 argumenata za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa tri republike.

 

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, predstavio je „Političku svakodnevnicu" knjigu u kojoj se nalaze tekstovi odnosno kolumne Prof. Bože Žepića objavljene u Večernjem listu za BiH u protekle dvije godine.

U nastavku gosti su odgovarali na pitanja gostiju, gdje je prof.dr. Žepić naglasio kako "ustavnu konstitutivnost Hrvata nitko u javnom komuniciranju ne dovodi u pitanje. Štoviše, iz reda vodećih političara druga dva naroda često se mogu čuti ocjene da su Hrvati u ovakvom uređenju neravnopravni. Problem je što ništa nisu spremni učiniti da se to promijeni. Hrvati sami nemaju načina niti snage, institucionalno i demokratski niti, pak, izvaninstitucionalnom borbom za nacionalno oslobođenje, promijeniti dejtonsku entitetsku strukturu države sastavljene od dva entiteta za tri naroda. Gdje su u Federaciji BiH Hrvati zajedno s tri puta brojnijim Bošnjacima, dok Srbi imaju svoju Republiku Srpsku, koja je de jure entitet sve tri zajednice, a de facto nacionalni entitet srpskoga naroda. Sa svim institucijama političkog sustava vlasti koji im osigurava status »države u državi«".

"Međutim, korijeni naše neravnopravnosti nisu samo u mislima i djelovanju drugih, već i u nama samima. Vazalski, kmetski i podanički mentalitet duboku je usađen u svijest našeg čovjeka i naroda. Zato smo tako olako i naivno presudili Herceg-Bosni, potpisujući Washingtonski sporazum. Zato nikada nismo trpjeli vlastite vođe i autoritete, već smo ranije druge birali za gospodare. Kako nekada, tako i danas. Nejedinstveni smo i podijeljeni po svim šavovima. To je usud koji nas prati kroz cijelu povijest i koji, pored nesklonosti drugih najviše prijeti ne samo jednakopravnosti, već dugoročno i našoj opstojnosti u statusu političkog, konstitutivnog i državotvornog naroda. - zaključio je prof. Žepić.

HKD Napredak Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari