Radnici JKP uputili Općinskom sudu u Širokom Brijegu zahtjev za otvaranje stečaja

smeće

Dok načelnik Nevenko Barbarić i jedan dio osoba, što provode njegove naume, ustrajava na nezakonitim pravnim postupcima oko JKP Ljubuški, njegovi su radnici, kroz sindikat, odlučili putem zakonitog upravnog postupka zaštititi svoja radnička prava zajamčena pozitivnim zakonima ove države.

Jučer su Općinskom sudu Široki Brijeg uputili zahtjev za pokretanje konačnog stečaja kako bi zaštitili svoja prava, naplatili plaće i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Do sada su na sudovima dobili svaku parnicu, jer je zakon nedvosmislen i potpuno jasan.

Nisu samo radnici JKP Ljubuški vjerovnici ovog poduzeća u postupku stečaja, već je tu niz dobavljača, odvjetnika, EP HZHB, općina Vrgorac, Razvojna banka F BiH i ostali. I prema svemu sudeći u Ljubuškom slijedi sudski postupak, koji općinu može dovesti u stanje stečaja i totalne agonije. Prema zakonu moguć je stečaj i općine Ljubuški, pa bi nakon Nevenka Barbarića u nju mogao doći prinudni upravitelj. 

Radnici su u svom zahtjevu zatražili od stečajnog suca Borisa Galića da uknjiži svu imovinu na JKP Ljubuški, a to su sva postrojenja, cjevovodi i vodoopskrbni sustav, te prenese odgovornost na općinski proračun sva njihova potraživanja i dug prema općini Vrgorac. Stanje se komplicira, vodovodni objekti ne mogu biti dio stečajne mase, ali postrojenja mogu.

Sudac Boris Galić je prije tri mjeseca zatražio od stečajne upraviteljice Milke Musa da navedeno provede kroz zemljišno-knjižni ured i zahtjevom načelniku Barbariću, ali kako je to ugroza općine Ljubuški Nevenko Barbarić je odmah zatražio povlačenje zahtjeva za stečaj poduzeća, želeći manevrom prijenosa djelatnosti vodoopskrbe sa JKP na Parkove sve vjerovnike dovesti, kako on to zamišlja, u stanje nemogućnosti naplate potraživanja, a očuvanja svoje nedodirljive načelničke pozicije.

On je izjavio kako se ne može miješati u rad javnih poduzeća i da ne zna što će poduzeti uprava (koje nema) i Nadzorni odbor (kojeg čine članovi njegove stranke i jedan iz HSP AS). Kao da se do sada nije miješao i nezakonitim odlukama kroz općinske službe razorio ovo do 2009. godine dobro poduzeće i onemogućio njegovo restrukturiranje.

Da bi zaštitili imovinu poduzeća, koje nema mogućnosti da posluje, radnici su zatvorili sva skladišta, kako oprema i imovina ne bi mogla biti otuđena.

Tako će sutra direktoru JP Parkovi (kojeg nema) biti upućen dopis da kao drugi pravni subjekt ne može koristiti imovinu JKP Ljubuški i ulaziti u prostorije i skladišta. To je i zakonska mjera, koju će odmah donijeti i stečajni sudac.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari