Uvjetne kazne za prebacivanje migranata kroz Ljubuški

ljubuski.info

Sud BiH je u dva odvojena predmeta izrekao uvjetne kazne za organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata iz Turske i Kosova, a koji su uhićeni u prošlogodišnjoj akciji Granične policije kodnog naziva "Jug", i to nakon što su razmotreni sporazumi koje su trojica optuženih sklopili s Tužiteljstvom BiH.

U prvom predmetu Duško Ostojić i Dragan Vujić, obojica iz Bijeljine, osuđeni su na uvjetne kazne od po dvije godine koje neće biti izvršene ako u roku od pet godina od dana pravomoćnosti presude ne počine novo kazneno djelo. Kao sporedna, Ostojiću je izrečena novčana kazna od 1000, a Vujiću od 3000 maraka.

U drugom predmetu Branko Petrović, iz Ljubuškog, je dobio uvjetnu kaznu od četiri mjeseca s rokom kušnje od 12 mjeseci. Obje presude je nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje, izrekao predsjedajući Vijeća Ranko Debevec.

U istom predmetu je ranije nekoliko optuženih osuđeno po sporazumima. Tako je Sezair Abdiji iz Prizrena osuđen na četiri godine zatvora, te mu je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, Denis Puljić iz Ljubuškog uvjetnu od dvije godine s rokom kušnje od pet godina i novčanu kaznu od 8000 maraka, Savo Marković iz Zavidovića uvjetnu od 18 mjeseci s rokom kušnje od tri godine i novčanu od 3000 maraka, te Ratko Filipić iz Šekovića dvije godine uvjetno s rokom kušnje od pet godina i novčanu od 12.000 maraka.

Ostojić, Vujić i Petrović su priznali da su na području općina Bijeljina i Ljubuški, od 26. veljače do 16. travnja prošle godine, kao skupina za organizirani kriminal izvršili prevođenje migranata preko državne granice, koji nemaju važeće putne isprave za kretanje i prelazak granice. Tom prilikom su međusobno dogovarali i organizirali krijumčarenje Kosovara i Turaka preko Srbije, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Europe.

Migranti nisu imali dopušten boravak u tim zemljama. Za prevođenje migranata, pripadnici skupine su uzimali dogovorene novčane naknade. Članove skupine su sredinom svibnja prošle godine uhitili pripadnici Graniče policije u međunarodnoj akciji kodnog naziva "Jug", zbog sumnje da su dogovarali i organizirali krijumčarenje Kosovara i Turaka preko Srbije, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Europe. Tada je pretreseno 14 lokacija u Bijeljini, Mostaru, Čitluku, Ljubuškom, Grudama i Bugojnu, uz potporu pripadnika MUP-ova Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije. Akcija "Jug" je provedena u suradnji s MUP-om Hrvatske.

Tijekom istrage se moglo čuti da su tada osumnjičeni vodenim i kopnenim putom prebacili ukupno 35 migranata.

Hrvoje Rovčanin [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari