Budimiru revizija zamjerila rastrošnost

ljubuski.info

Predsjednik Federacije Živko Budimir i dva potpredsjednika Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo koštali su entitet u prošloj godini više od 3,2 milijuna maraka iako se radi o uglavnom protokolarnim uredima čija nadležnost je svedena na minimum.

Ured za reviziju institucija u FBiH je u svome opširnom izvješću, između ostalog, Budimiru, Kebi i Pudariću zamjerio rastrošnost kod korištenja službenih automobila, kupovanja poklona i korištenja reprezentacije. Iako tri milijuna maraka nisu ništa prema desecima milijuna koji su na raspolaganju ostalim federalnim institucijama i tijelima, revizori su stavili naglasak na zloporabe kod trošenja novca pojedinih osoba iz ureda predsjednika i dvaju potpredsjednika.

Sporni ugovori

Kada je u pitanju Budimirov ured, revizori navode kako je u 2013. potrošeno 1,2 milijuna maraka, od čega najviše za primanja zaposlenih, tekuće transfere i izdatke za inventar.

Budimiru revizori zamjeraju trošenje novca na ugovore o djelu gdje je uočeno kako su pojedine osobe primale honorare bez da su podnijele izvješće o izvršenim poslovima za koje su angažirane, a kod pojedinih angažiranih nije utvrđeno za koje su uopće poslove plaćani. U izvješću se navodi i kako je mimo pravila potrošeno oko 40 tisuća maraka na reprezentaciju, od čega je oko 29 tisuća pravdano računima iz raznih ugostiteljskih objekata koje su dostavljali ne samo Budimir, već i njegov vozač, savjetnik ili pratitelj.

Budimiru se stavlja na teret i kupnja odjeće u inozemstvu na račun proračuna. Uredu predsjednika zamjera se i netransparentno korištenje službenih automobila i novca za gorivo jer je u nekoliko slučajeva utvrđeno kako se za vozila ne knjiže kilometri ili svrha putovanja, a u jednom slučaju utvrđeno je i kako je službeni automobil sudjelovao u prometnoj nesreći u neradno vrijeme iako nije imao putni nalog za taj mjesec.

Budimiru, ali i Pudariću, zamjera se i netransparentno i nezakonito blagajničko poslovanje, što je imalo za posljedicu nastanak značajnog manjka gotovine u iznosu od 62.186 KM, od čega u Budimirovom uredu 37.438 KM i u Pudarićevom 24.748 KM.

Dva automobila

Kada je u pitanju Ured potpredsjednika Svetozara Pudarića, on su u 2013. potrošio oko 925 tisuća maraka. Poznato je kako je Pudarić tijekom svoga mandata imao prometnu nesreću, ali i kako je odbio kupiti novi automobil sve dok ga je služio stari, no revizori u izvješću naglašavaju kako je tijekom 2013. ovaj ured vratio Vladi oštećenog Audija A6, te prodao Polo koji je stradao u prometnoj nesreći. Pudarić je ove godine na korištenje od Vlade dobio nov Audi, a revizori su konstatirali i to kako su zabilježene zlouporabe kod plaćanja goriva u ovom uredu.
Naime, Pudarićev ured je karticom koja je zadužena za automobil koji koristi dizel gorivo sipao gorivo u drugi automobil koji je benzinac. Također zamjera se i nabava deset autoguma u iznosu od nekoliko tisuća maraka jer nije prezentirano za koja vozila su nabavljene, a poznato je kako su u 2013. u ovom uredu raspolagali sa samo dva automobila…

Netransparentno trošenje

Kada je u pitanju Ured Mirsada Kebe, revizori su utvrdili kako je u 2013. potrošeno više od milijun maraka, a najviše je revizorima zapalo za oči rasipanje novca kada su u pitanju troškovi reprezentacije. Kebin ured je na ovu namjenu potrošio 48.645 maraka, od čega je 35 tisuća potrošeno po restoranima.

Za nastanak navedenih troškova nije priložena relevantna dokumentacija kojom bi se potvrdilo da su izdaci nastali za službene potrebe, a također uz račune nije obrazložen povod nastanka istog. Također, kao i prethodne godine nabavljani su parfemi, kravate, košulje i torte, a da za iste nije navedeno kojim povodom i za koga se nabavljaju, stoji u izvješću. Troškovi goriva službenih vozila Kebinog ureda iznosili su 30.329 KM. Od navedenog iznosa na izdatke za dizel gorivo odnosi se 24.119 KM, a na benzin 6210 KM, iako na raspolaganju nisu bila službena vozila s benzinskim motorom. Ured je u 2013. imao na raspolaganju dva vozila s dizel motorima, a revizori su konstatirali kako je dizel gorivo sipano i u privatno vozilo savjetnika bez odobrenja ovlaštene osobe.
"Konstatirali smo i da je u znatnom broju dana u istom vremenskom razdoblju vozač popunjavao podatke da je upravljao obama vozilima istovremeno, kao i to da je ista osoba istovremeno po 8 ili više sati bez prekida vožnje upravljala obama vozilima", stoji u izvješću.

Vanja Bjelica-Čabrilo [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari