Svi kandidati Hrvatima nude i obećavaju isto

ljubuski.info

Ustavna jednakopravnost bh. Hrvata dominantna je predizborna tema na hrvatskoj političkoj sceni. Političari s liste Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, pored osiguravanja hrvatske ravnopravnosti u BiH, upozoravaju i na "opasnosti centralitacije BiH", dok iz HDZ-a 1990 naglašavaju nužnost izgradnje fukcionalne BiH.

Istovremeno, treći blok stranaka koje računaju na glasove bh. Hrvata, u prvom redu HSP i iz njega nastale stranke, upozorava na korumpiranost dužnosnika dva HDZ-a. No, i oni Hrvatima obećavaju jednakopravnost, piše Oslobođenje u tekstu " Kampanja kod Hrvata: Svi za jednakopravnost".

Pokušaji centralizacije

Sarajevske novine podsjećaju kako je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a rekao kako će se zalagati za ulazak BiH u euroatlanske integracije te ostvarivanje hrvatske jednakopravnosti. No, težište dosadašnje kampanje u HDZ-u BiH i HNS-u su stavili na borbu protiv "tendencija centralizacije države".

Čović, inače kandidat HNS-a za člana Predsjedništva BiH, tvrdi kako Federacija BiH uzurpira nadležnosti županija te kako se istovremeno vrši neravnopravna podjela novca od PDV-a.

"Unutar hrvatskog biračkog tijela mi nemamo prave konkurencije, iako nikoga ne želimo podcijeniti. Uvjeren sam da će koalicija okupljena oko HDZ-a dobiti ove izbore. Ne vidim ništa logičnije nego da sebi za cilj postavimo da moramo dobiti hrvatskoga člana Predsjedništva BiH", kazao je Čović te dodao kako postoje jasni pokušaji centralizacije nadležnosti koje su danas na županijskoj razini.

"Prepoznali smo pokušaje centralizacije nadležnosti u svim oblastima od socijalne skrbi, obrazovanja, kulture, gospodarstva, zdravstva, prostornog uređenja, sigurnosti... Iskoristit ćemo sve ustavne ovlasti koje imamo kako bismo spriječili zloupotrebe onih koji misle da mogu centralizirati odnose u BiH", izjavio je Čović.

Martin Raguž, pak, poručuje bh. Hrvatima da više ne budu taoci dosadašnjih političkih monopola i obrazaca. Jedinstvo nam je potrebno oko suštinskih pitanja, smatra predsjednik HDZ-a 1990, ali ne i jednoumlje.

"To je ono što je donijela moja kandidatura za hrvatskog člana Predsjedništva. Ne samo kod Hrvata, već je prepoznata na široj bh. političkoj sceni kao jedan iskorak. Vidjet ćemo kako će to završiti kroz konkretnu podršku birača. Ja sam uvjeren pozitivno", podsjeća Oslobođenje na Raguževe izjave.

Također, predsjednik HDZ-a 1990 je ranije obećao kako njegova stranka poslije izbora neće ulaziti ni u kakve koalicije koje ne sadržavaju "većinski izborni legitimitet hrvatskoga naroda", što znači da će postizbornu koaliciju gotovo sigurno sklopiti upravo sa strankama okupljenima oko HNS-a.

"Imali smo pristup da sa strankama HNS-a nastupimo zajedno tamo gdje je potencijalno ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata. S druge strane, HDZ BiH je zastupao interese da se pravi jedna lista za sve razine. Tu se radi o koncepcijskim razlikama. Mi smo i prije dvije godine tražili reformu HNS-a i u tome smo bili najglasniji. Naglašavali smo nužnost razvijanja HNS-a u stratešku krovnu instituciju hrvatskog naroda, a ne u dnevnopolitički okvir bilo koje stranke", rekao je Raguž.

Biranje idealnih partnera

S druge strane, HSP-ovcima je cilj i nakon izbora ostati parlamentarnom strankom. Predsjednik pravaša Zvonko Jurišić je, govoreći o postizbornom formiranju vlasti, izjavio kako je taj proces u BiH "reguliran zakonom, tako da stranke ponekad i ne mogu izabrati idealnoga partnera ili partnere za formiranje vlasti".

"Svakako, ukoliko budemo u poziciji formirati vlast razgovarat ćemo i pregovarati s onim strankama koje budu u mogućnosti napraviti zakonsku regulativu za napredak gospodarstva, poboljšanje ekonomskih prilika te izlaz iz ove ekonomske i gospodarske krize", rekao je Jurišić.

Ulazak u županijske skupštine u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko neretvanskoj županiji očekuju i u Hrvatskoj republikanskoj stranci.

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, koji su utemeljili uglavnom bivši kadrovi HDZ-a 1990, kaže kako je očigledna "potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim razinama".

"Još je veća potreba da se jasnije stvori politička alternativa na nižim razinama", rekao je Raguž.

Oslobođenje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari