Vlada trošila milijune s namjenskih računa

en face

Federalno ministarstvo financija nije u roku vratilo novac koji je Vlada uzela s posebnih namjenskih računa, a na kraju godine u ministarstvu nije knjižena pozajmica i obveza da se ista vrati na posebne račune.

Već godinu i pol dana taj novac koji je planiran za posebne namjene poput intervencija u slučaju elementarnih nepogoda ne služi svrsi za koju je prikupljen. Zaključili su ovo revizori u financijskom izvješću o radu ministarstva naglašavajući kako ovakav potez nije u skladu sa zakonima i propisima.

Pozajmljivanja

Podsjećaju kako je ministarstvo na temelju odluke Vlade FBiH iz siječnja prošle godine uzelo s posebnih namjenskih transakcijskih računa 57,9 milijuna maraka i obvezalo se iste vratiti u roku od pola godine, no to se nije dogodilo. Odlukom Vlade iz srpnja 2013. rok za povrat pozajmice je produžen do 31. prosinca te godine, no ni on nije ispoštovan.
"U glavnoj knjizi riznice nije izvršena evidencija obveza temeljem pozajmica s posebnih namjenskih podračuna, a navedeno nije konstatirano ni u zabilješkama uz financijska izvješća, kao ni u izvješću Komisije za popis obveza i potraživanja u riznici na dan 31. 12. 2013. godine, što može imati utjecaja na namjensko korištenje sredstava sukladno zakonskim propisima", naveli su revizori. Vlada je novac na račune vratila tek 4. veljače ove godine, a već 5. veljače novac su ponovno uzeli. U nekoliko navrata ranije su ministar Ante Krajina i premijer Nermin Nikšić ovaj potez pravdali riječima da je bolje da uzimaju novac koji se ne koristi i stoji na namjenskim računima, nego da uzimaju kredite kod banaka.

Zakoni se nisu ispoštovali ni kod obveza po osnovi povrata više ili pogrešno uplaćenih prihoda u iznosu od 14 milijuna maraka, iako su potpisani sporazumi za izmirenje duga u tranšama s pravnim osobama kojima su potvrđena potraživanja za više uplaćena sredstva.

Brojne zamjerke

Federalni revizori dali su Ministarstvu financija mišljenje s rezervom i iz razloga jer nisu u cijelosti u glavnoj knjizi riznice iskazane obveze po osnovi pravomoćnih sudskih presuda i pravomoćnih sudskih rješenja. Po ovoj osnovi na kraju godine utvrđeno je 5,1 milijun maraka obveza u većem iznosu od iznosa iskazanog u glavnoj knjizi riznice.

Revizori zamjeraju i to što sukladno nadležnostima nisu poduzete propisane mjere i aktivnosti prema krajnjim korisnicima kredita u cilju naplate potraživanja po osnovi dospjelih obveza. Radi se o 143,121.766 KM koje idu na teret federalnog proračuna. Navodi se i kako se nije poštovao Zakon o izvršenju proračuna u dijelu plaćanja obveza po utvrđenim prioritetima.

Vanja Bjelica-Čabrilo [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari