Poticaji za tele 450 a za dijete 200 maraka

Poticaji za tele 450 a za dijete 200 maraka

Prije dva miseca otelila mi se krava i porodila žena - priča mi jedan novopečeni hercegovački farmer. - Za tele ću, kad doreste do junice, dobit 450 maraka, a za dite 200 maraka. O doplatku i ne sanjaj. Tako odlučila Vlada Federacije BiH. Ja u tome nisam loše proša, ali što je s ljudima koji ne drže krave, a žele imat dicu. Takvi je većina. Šta će nezaposleni gradski proleteri?

Bijela kuga prijeti BiH, napose Federaciji, gdje se u prve razrede osnovne škole upisalo gotovo 19 tisuća manje djece nego lani. Posebice je zabrinjavajuća situacija u hrvatskim županijama. Primjerice u Livnu i Tomislavgradu broj umrlih je posljednjih godina za 50 viši od broja rođenih.

Stručnjaci kažu da je depopulacija najizraženija u razvijenim zemljama poput Njemačke, Japana, Italije… pošto mladi bračni parovi ne žele imati više djece zbog posla, karijera, hedonizma. No što je s BiH koju "ne muče" svi ti problemi, gdje većina nema nikakva posla osim "praviti djecu"? Oni su toliko materijalno ugroženi da se ne usude ženiti i udavati, a kamoli rađati djecu. A država svojim mjerama stimulira "bijelu kugu", što se vidi i na spomenutom primjeru poticaja za junice i naknade za rodilje.

Šta se Rvacka ima bunit

Zbog svega toga ne treba čuditi što se Hrvatice iz BiH odlučuju "srediti" boravak i rađati u Hrvatskoj gdje su porodiljne naknade i dječji doplatak ipak vrijedni truda. U Hrvatskoj mnogi prigovaraju zbog toga. No treba podsjetiti da se Hrvatska već desetljećima demografski "hrani" upravo Hrvatima iz BiH. Kada presahne taj izvor, a sve su prilike da hoće, "bijela kuga" će još jače pogoditi Hrvatsku.

"Šta se Rvatska ima bunit kad će se naša dica iz Beiha svakako priselit tamo" - komentira Rodijak Ćipa.
"Naručito najsposobniji i najškolovaniji. Jadno je što ni Rvacka ne zna šta će s njima, pa i svoje šalje u Evropu. Ali bi Rvacka tribala od Evrope tražit novce za dicu, jer će na kraju ta dica završit u Evropi ka radna snaga. Pa neka Evropa dadne nešto eura za svoje buduće radnike. I njoj je bolje da im dođe ugojena i školovana mlađarija. Bit će krava i za izvoz, ali ćemo morat čobane uvozit" - veli Rodijak.

Rodijak Ćipa | Petar Miloš

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari