Radoslav Luburić - strelovita karijera od knjigovođe do ministra i federalnog zastupnika

en face

Na predstojećim općim izborima sadašnji županijski ministar financija Radoslav Luburić ima najbolju poziciju i to nositelja liste za federalni parlament ispred HDZ BiH. Njegova je popularnost zadnjih dana u javnosti i unutar same stranke strelovito porasla, što je, po pitanju njegove karijere, nedavni trend, budući da doživljava strelovit rast od knjigovođe 2010. godine do ministra i kandidata za Federalni parlament. Ovim je Luburić preuzeo vodeću politički položaj i utjecaj u općini Ljubuški.

U HDZ BiH gotovo odreda govore kako svoju položaj a i utjecaj može zahvaliti susjedu i mentoru Ivanu Brkiću, koji se odrekao svog političkog "sina" Nevenka Barbarića, između kojih je planuo veliki sukob. Znači prvi je sada Luburić iznad kojeg stoji Brkić. U HDZ BiH svi kažu: "Nek je Ljubuškom Bog na pomoći!" Svima je zapravo sve poznato.

Da se zaista radi o jako utjecajnoj osobi govore i podaci da je za četiri godine mandata, kao izravno odgovorna osoba, upravljao s više od 300.000.000 KM (tri stotine milijuna KM) četiriju županijskih proračuna i da je za to vrijeme ZHŽ doslovno propala povećavši deficit i dug na više od 70.000.000 KM.

U zadnje četiri godine Ured za reviziju F BiH je objavio godišnje izvještaje za ZHŽ koje možete i pročitati:

http://www.saifbih.ba/javni-izvj/Report.aspx?id=4996&langTag=bs-BA

http://www.saifbih.ba/javni-izvj/Report.aspx?id=5020&langTag=bs-BA

http://www.saifbih.ba/javni-izvj/Report.aspx?id=5041&langTag=bs-BA

http://www.saifbih.ba/javni-izvj/Report.aspx?id=7051&langTag=bs-BA

Izvještaji pokazuju kulminaciju financijskih nezakonitosti u proračunu ZHŽ, pa je za razliku osobne karijere Radoslava Luburića županija doživjela strelovit pad.

Za ministarskog mandata nakon dva desetljeća studiranja završio je Ekonomski fakultet u Mostaru, a, iz proračuna ZHŽ, je pomogao isplatu minimalnih plaća profesorima Sveučilišta u Mostaru (Izvještaji Ureda za reviziju F BiH).

Svoju užu rodbinu je zaposlio u razne županijske institucije, a osobito u Zavod zdravstvenog osiguranja.

Hoće li se Luburić pobrinuti za dubioze općine Ljubuški?

Ima li on kapacitet za to i hoće li eventualni mandat u Federalnom parlamentu biti ostvaren uz četiri godine šutnje pokazati će vrijeme, ali Ljubuški koji je nad provalijom više ne može čekati.

Vjerojatno ćemo odgovore na ta pitanja dobiti nakon Luburićeva intervjua u jednim dnevnim novinama, koji bi trebao uslijediti sljedećih dana. 

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari