Vinogradi Nuić planiraju izvoziti 70 posto asortimana

burad

Dokaz da se trud, rad i upornost i te kako isplate, dokazuje i primjer Vinograda Nuić, koji već godinama uživaju na tronu vrhunskih vina. Osim osvojenoga domaćega tržišta, gdje svi iskusni vinoljupci i zaljubljenici mogu uživati u dobroj kapljici u svim boljim restoranima, a od nedavno i svadbenim salonima, vina iz ove vinarije već polako počinju osvajati i svjetsko tržište.

O kojem je točno tržištu riječ, te kakvi su planovi za budućnost doznajemo od Ivana Planinića, direktora prodaje u Vinogradima Nuić, koji je kazao kako će se ovih dana otpremiti druga pošiljka vina za tržište Australije. Pored Australije, njihova vina su zastupljena i u Japanu, a što se tiče europskih zemalja, Njemačka je najznačajnije tržište dok su još zastupljeni u Hrvatskoj, Nizozemskoj i Crnoj Gori.
"Radimo dosta na izvozu, a samo za Njemačku smo tijekom ove godine izvezli četiri puta. Svi su zadovoljni kvalitetom vina. U ekspanziji smo, osvajamo tržište Njemačke, i vjerujem kako će ona u skoro vrijeme postati nositelj naše proizvodnje i prodaje. Pored toga, moram istaknuti da imamo narudžbe za Švicarsku, a u pregovorima smo i sa Srbijom i Slovačkom", kazao je Planinić.

Kada se govori o izvoznim količinama, Planinić ističe, kako je plan da se sedamdeset posto asortimana izvozi, a preostalih trideset bude raspoređeno na tržište Bosne i Hercegovine, a ostvarenje zacrtanog plana se, kaže on, može očekivati već u idućoj godini.
"Na stranom, izvoznom tržištu, najtraženije su nama autohtone sorte, žilavka i blatina, koje su u drugim zemljama smatraju egzotičnima. Ali, isto tako, ne zaostaje ni preostali dio asortimana, pa možemo reći da se sve naše etikete uspješno prodaju", kaže on.

Osim konstantnog izvoza, dokaz uspješnosti i kvaliteti koju Vinogradi Nuić stalno poboljšavaju i pospješuju su priznanja koja stižu sa sajmova vina diljem Europe. Tako su od početka ove godine, poslali tri uzorka vina na Mundus Vini, međunarodno ocjenjivanje vina u Njemačkoj, gdje su osvojili tri medalje, dva srebra za Cabernet Sauvignon i Blatinu Barrique te zlato za Žilavku Selekciju.

Isto tako, uzorci su poslati na vinsko natjecanje AWC Vienna, s čega se još očekuju rezultati. Planinić ističe kako je jedan od planova za sljedeću godinu vino poslati na vinsko natjecanje Decanter. Inače, Vinogradi Nuić su jedini u Bosni i Hercegovini koji proizvode Pošip i to iz vlastitih vinograda, a ono što se kod svake vrste želi postići je kvaliteta a ne kvantiteta.

Planinić je prokomentirao i ovogodišnju berbu te cjelokupnu vinogradarsku godinu, koja na žalost nikome nije išla na ruku. Unatoč lošim vremenskim uvjetima, Planinić ističe kako su oni u prednosti jer se njihovi vinogradi nalaze na kamenitom terenu, pa nakon obilnih kiša i vlage, ne treba dugo čekati da se može pristupiti potrebnim radovima, pa se stoga može zaključiti kako je pred njima, još jedna uspješna berba.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Nezaboravljenim braniteljima Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari