Preminuo fra Luka Markešić

ljubuski.info

Fra Luka Markešić, istaknuti franjevac, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine, preminuo je u četvrtak iza 23 sata.

Misa zadušnica za fra Luku Markešića, kako se saznaje iz Provincije Bosne Srebrene, bit će održana 12. kolovoza u 11 sati u crkvi Samostana Sv. Ante.

Sprovod će biti obavljen istog dana na groblju Bare u 13 sati.

Markešić je u vrijeme komunističkog režima bio blizak Savezu komunista. Napisao je knjigu Crkva u samoupravnom socijalizmu (1986.) u kojoj je izrazio simpatije prema komunističkom režimu, navedeno je na slobodnoj enciklopediji Wikipediji.

Markešić je postao predsjednik HNV-a BiH od osnutka udruge 1998. Od tada je na mjesto predsjednika biran tri puta. Njegovim zadnjim izborom na mjesto predsjednika 2011., dio članstva postao je nezadovoljan te HNV BiH napuštaju mnogi poznatiji članovi, među njima književnik Ivan Lovrenović i profesor Mile Lasić. Markešić je potom njih optužio da su pristaše politike Hrvatske demokratske zajednice BiH, dok se HNV BiH "svrstao za platformu SDP-a".

Kako Wikipedija navodi upravo je stvaranje platforme u Federaciji Bosne i Hercegovine izazvalo najveću političku krizu BiH od Daytonskog sporazuma zbog izostavljanja legitimnih hrvatskih predstavnika, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a uključivanja minornih hrvatskih predstavnika, Hrvatske stranke prava BiH. Svejedno je Markešić HDZ-ove optužio da svojim prozivanjem zbog nelegitimnosti "rade na štetu Hrvata", te poručio "onima kojima se ova zemlja ne sviđa, najbolje bi bilo da odu iz nje".

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari