Za reviziju branitelja nezakonito potrošili više od 2,7 milijuna KM

ljubuski.info

Način na koji Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata izvodi i financirana postupak revizije braniteljske populacije u Federaciji BiH nije zakonit. Ovo je generalna ocjena koju su na temelju analize rada ovog ministarstva dali revizori Ureda za reviziju institucija Federacije BiH.

Osim što su na netransparentan način isplaćivani paušali, nagrade timovima koji obavljaju reviziju branitelja, federalni revizori kritiziraju ovo ministarstvo i federalnu Vladu što nisu prihvatili presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom se poništava odluka o reviziji.
"Presudom Ustavnog suda FBiH Zakon o izmjenama i dopunama i Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji nisu u suglasnosti s Ustavom FBiH. Osporenim članom navedenog Zakona uveden je prihodovni cenzus kao uvjet za ostvarivanje novčanih primanja koji povrjeđuje odredbu Ustava FBiH. Ministarstvo je dostavilo Vladi FBiH informaciju o izvršenju navedene presude Ustavnog suda FBiH koja je 1. 7. 2013. godine donesena, a istim je naloženo Ministarstvu da u što kraćem razdoblju izradi izmjene Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji u skladu s navedenom presudom. Do okončanja revizije financijskih izvješća za 2013. godinu nije donesen zakon o izmjenama navedenog Zakona", stoji u izvješću revizije.

Ovakva ocjena Ureda za reviziju FBiH ide na ruku oštećenim braniteljima. Revizija smatra da je obračun i isplata dijela novčanih naknada - paušala članovima revizijskih timova za kontrolu zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite u neto iznosu od 510.370 maraka, kao i isplata nagrade zaposlenicima Ministarstva u neto iznosu od 11.300 KM, nisu obavljeni na ispravan način u skladu s procedurama koje je dala federalna Vlada.

Troškove provedbe kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite u 2013. godini iskazane u iznosu od 2,761.251 KM među kojima su samo za paušalne naknade i naknade po učinku po osnovi provedbe zakonske kontrole iskazane u iznosu od 1,098.411 KM. Volonterski ugovori koštali su proračun FBiH 103.035 KM, neto naknade za rad revizijskih timova za kontrolu i Revizijskog tima za koordinaciju od 510.370 KM, troškovi nagrada revizijskim timovima i zaposlenicima Ministarstva 53.100 KM.

Zdenko Jurilj [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari