Helez: Nema isplate dok ne dobijemo dokumentaciju!

en face

Iako je u srpnju postignut dogovor oko isplate osobnih invalidnina za stradalnike koji su u pravo ušli prije 2004. u ZHŽ-u, od toga za sada neće biti ništa. Kako je kazao Zukan Helez, ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH, oni još uvijek nisu dobili potrebnu dokumentaciju iz koje bi se vidjelo koji su tzv. stari branitelji kako bi se njima počela isplaćivati invalidnina.

"Trenutačno smo u situaciji da jednostavno ne znamo tko su ti branitelji koji su ušli u prava prije 2004. jer tu dokumentaciju nemamo. Čim ju dobijemo, u najkraćem roku će biti obrađena i ljudima će se retroaktivno isplatiti invalidnine", istaknuo je Helez.

Status quo

Nadalje, on poziva da se svi potrebni papiri dostave Federalnom ministarstvu kako se agonija branitelja ne bi i dalje nastavljala.
"Spreman sam pismeno jamčiti kako će ti branitelji odmah nakon što dobijemo dokumentaciju dobiti svoje invalidnine i kako neće ići na reviziju. Međutim, za sada je status quo", kazao je Helez.

Podsjetimo, glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović i predsjednik Odjela za branitelje "devedesetke" Marinko Petrić uspjeli su u dogovoru s Helezom naći zajednički jezik te osigurati da se isplata izvrši za sve stradalnike s područja ZHŽ-a koji su pravo na invalidninu ostvarili do 2004. godine, uključujući i zaostatke. Obje strane izrazile su svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom i činjenicom kako će navedena kategorija branitelja početi primati invalidnine. Helez je ranije najavio kako će se prve invalidnine pustiti u kolovozu, ali sada je jasno kako od toga neće biti ništa.

Neslaganja

Treba jasno kazati kako su pojedine općinske braniteljske podružnice osudile ovaj dogovor, jer smatraju kako se na ovaj način razjedinjuje braniteljska populacija. Uz to, još uvijek ni na vidiku nema rješenja za ostale branitelje iz ZHŽ-a, iako je na tematskoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH jedan od zaključaka bio da se ta situacija mora što hitnije riješiti kako bi se otkočila isplata osobnih invalidnina. Od toga sada nema ništa, te je vrlo nezahvalno prognozirati bilo što kada je ova problematika u pitanju.

Jedno je jasno - veliki broj časnih i poštenih branitelja koji su u ratnom vihoru proveli od prvog do zadnjeg dana, pretrpjeli najteža ranjavanja, sad ponovno izvlači najdeblji kraj.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari