Prepolovljene istrage protiv korupcije!

jok ja

Iako su svi bh. političari plebiscitarno protiv korupcije i za beskompromisnu borbu protiv ove pošasti, iz svih statističkih podataka jasno se vidi kako je sve to samo deklarativno i da se zapravo nikada nije ušlo u istinsku borbu protiv rak-rane bh. društva.

Dok nas svi međunarodni dužnosnici i institucije već godinama jasno upozoravaju kako nećemo niti milimetra napredovati u bilo kojem smislu dok ne svedemo korupciju na najmanju razinu, dok osiromašeni građani vape za mijenjanjem trenutačnog apokaliptičnog stanja, nadležne institucije su samo nijemi promatrači aktualnog stanja. Tako monitoring procesuiranja korupcije koji provodi Transparency International BiH pokazuju kako su tužiteljstva i sudovi u 2013. godini pokazali najmanju učinkovitost u procesuiranju korupcije u posljednjih pet godina, pri čemu je broj presuda i istraga za kaznena djela korupcije višestruko opao.

Poražavajući podaci

"Počevši od broja prijava u radu tužiteljstava za korupcijska kaznena djela, vidljivo je smanjenje u 2013., kada su tužiteljstva na svim razinama imala ukupno 2363, u odnosu na 3174 prijave iz 2012., što predstavlja pad za 25 posto. Došlo je i do dramatičnog pada u broju istraga za kaznena djela korupcije u 2013. koji je gotovo prepolovljen u odnosu na 2012, i provedeno je samo 747 istraga. Najveći pad je zabilježen na području RS-a gdje je zabilježeno 60 posto manje istraga tijekom 2013. u odnosu na prethodnu, dok na razini FBiH taj pad iznosi 45 posto", stoji u izvješću.

Kada su u pitanju optužnice, došlo je do blagog poboljšanja, pa je u 2013. za kaznena djela korupcije podignuto 265 optužnica, u odnosu na 223 optužnice u 2012. Iz TI-ja BiH navode kako je taj rast posljedica povećanog broja istraga u 2012., te je bilo očekivano da dio ovih istraga preraste u optužnice u idućoj godini.
"Ipak, podaci koji se odnose na sudske presude pokazuju da su u kažnjavanju počinitelja korupcije ostvareni uvjerljivo najlošiji rezultati u posljednjih pet godina, kako u broju sudskih odluka, tako i u samoj strukturi presuda za ova kaznena djela. Primjerice, Sud BiH je u 2013. donio samo tri presude za korupcijska djela, od čega je jedna otuđujuća", navodi se u izvješću.

Bez napretka

Nadalje, ukupno je u BiH na svim razinama u 2013. doneseno 147 presuda za korupcijska kaznena djela, od kojih su 102 osuđujuće, naspram 36 oslobađajućih i 9 odbijajućih presuda, što je generalno najlošiji rezultat pravosuđa otkako TI BiH provodi ovakva istraživanja.

Analizom dostupnih podataka došlo se do rezultata kako su od ukupno 147 presuda, za kaznena djela zloporabe službenog položaja i pronevjere u službi donesene 103 presude, za primanja dara ili drugih oblika koristi sudovi su presudili u ukupno šest predmeta, a za kazneno djelo protuzakonitoga posredovanja sudovi u BiH izrekli su samo jednu, i to oslobađajuću presudu.
"Svi navedeni podaci ukazuju na neučinkovitost pravosuđa u procesuiranju korupcije, koja se ogleda već godinama, a u prethodnoj je doživjela vrhunac. Rezultati pokazuju i da pravosuđe u BiH i dalje procesuira uglavnom slučajeve korupcije na nižim razinama, s obzirom da je većina presuda donesena na razini osnovnih i općinskih sudova. Na taj način, najveće korupcijske afere na koje upozoravaju mediji i civilno društvo ostaju i dalje neistražene i neprocesuirane, što dodatno urušava povjerenje javnosti u pravosuđe. TI BiH upozorava da bez aktivnije uloge pravosuđa i sudske osude korupcije na najvišim razinama, zakoni i strategije koji se usvajaju s ciljem borbe protiv korupcije neće imati smisao, niti se može očekivati ikakav napredak", zaključuje se u izvješću.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari