ZZO: Za kašnjenje porodiljnih naknada je krivo županijsko Ministarstvo financija

majka dijete

Nezaposlenim majkama Zapadnohercegovačke županije koje su svoju djecu rodile u 2012. godini porodiljna naknada za tu godinu isplaćena je tek u prošlom tjednu. Stoga se ove majke pitaju gdje su nestala sredstva koja su u proračunu za tu, ali i 2013. godinu uredno izdvojena za ove svrhe.

Naime, u proteklih desetak dana, općinskim centrima za socijalni rad su doznačena određena sredstva kako bi podmirili dugovanja za porodiljne naknade, međutim, radi se tek o pokrivanju dugovanja za 2012. godinu, te nešto 2013. godine.

Kasne jednokratne pomoći

Podsjetimo, nedavno se javila majka koja je upozorila kako još uvijek nije dobila jednokratnu pomoć iako je njezina beba tada imala 4 mjeseca.
"Kada ću je dobiti, ne znam ni sama, jer svaki put kada nazovem županijsko Ministarstvo financija da se raspitam, hladno mi odbruse da se strpim", kazala je tada majka četveromjesečne bebe, želeći ostati anonimna.
"Objasnili su mi da je zadnja isplata za 11. mjesec 2012. bila u 12. mjesecu 2013. godine te da nema sredstava. Pokušala sam nekom logikom izračunati kada bih ja trebala dobiti tu pomoć, ispalo je tek negdje krajem ove godine, a možda i kasnije", kaže ova ogorčena majka koja, kako je kazala, nema nikakvih primanja.

ZZO: Mjesec po mjesec

Tragom tih informacija kontaktirali smo i županijski Zavod za zdravstveno osiguranje gdje nam je rečeno, kada je riječ o porodiljnim naknadama, da su one redovite od kada je Ministarstvo financija ove županije tu dužnost isplate porodiljnih prebacilo na ovu instituciju.
"Porodiljne se isplaćuju mjesec po mjesec. Nismo mi krivi što se toliko porodiljnih nagomilalo, već županijsko Ministarstvo financija koje je, kada nije bilo u mogućnosti više isplaćivati, samo tu dužnost prebacilo nama", kazali su u ZZO-u ZHŽ-a.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari