Četiri prokockane godine - pregled neispunjenih obećanja

ljubuski.info

Dobivanje statusa kandidata za Europsku uniju, početak službenih pregovora s Unijom, privlačenje stranih investicija i gospodarski uzlet, smanjenje nezaposlenosti, ustavno preuređenje države na način da ista bude funkcionalna uz jednakopravnost u odlučivanju sva tri naroda, federalizacija, kanal na hrvatskom jeziku… nabrajati bismo mogli još unedogled, no navedeno je tek važniji dio predizbornih obećanja koja smo čuli nekad u ovo vrijeme prije četiri godine, a od kojih, kako stvari stoje, nije ispunjeno mnogo.

Štoviše, mnoge stvari su otišle u krivom smjeru, dijelom i zbog svjetske gospodarske krize, no višemjesečne borbe za fotelje, kao i konstantni politički ratovi između stranaka i pokušaji rekonstrukcije vlasti doveli su do situacije u kojoj BiH nije uspjela napraviti značajniji pomak na europskim tračnicama. Izuzetak je nekoliko mjeseci uoči ulaska Hrvatske u Uniju kada je Vijeće ministara uistinu radilo ubrzanim tempom na ispunjavanju određenih uvjeta, prvenstveno onih koji se tiču izvoza proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla, no sveukupan napredak zaslužuje vrlo nisku ocjenu. Ovom prilikom donosimo nekoliko najznačajnijih obećanja danas vladajućih političkih predstavnika koja nisu ispunjena i koja će se i ovaj put koristiti kao oruđe za privlačenje glasača.

Kandidatski status

U fokusu većine stranaka, pogotovo onih iz reda bošnjačkog i srpskog naroda (hrvatske i dalje preferiraju nacionalno pitanje kao središnju izbornu poruku), jedna od najčešćih tematika veže se uz problem nezaposlenosti te otvaranja novih radnih mjesta.
Sjetimo se Zlatka Lagumdžije i njegove najave kako se od Federacije može napraviti Zapadna Njemačka - tri i pol godine kasnije rezultat je slijedeći - Federacije grca u gubicima, rebalansi proračuna dijelom spašavaju stvar, a ključna slamka spasa su krediti MMF-a (upravo su stigle sedma i osma tranša po četvrtom stand-by aranžmanu, u iznosu od 124 milijuna maraka, a tu je i dodatno financiranja po modelu brzog financiranja u iznosu od 92,09 milijuna maraka). Rezultati rada državne vlasti također nisu bolji - primjerice, u svibnju 2010. broj nezaposlenih u BiH iznosio je 512.349, a četiri godine kasnije u istom mjesecu on iznosi 544.847.

Od obećanja kako će doći do snažnije potpore domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, a naročito svakoj izvozno orijentiranoj nije se ostvarilo mnogo, izvoznici su i dalje u teškom položaju zbog različitih barijera, a oko nekih od njih poput Aluminija trajao je pravi mali rat. Izgradnja imidža BiH kao čimbenika stabilnosti u regiji kao osnove za otvaranje novog investicijskog zahvata također je nedovršen posao, baš kao i usklađeni odnos prema međunarodnim financijskim institucijama za infrastrukturne i energetske projekte. U političkom smislu napravilo se još manje - državna vlast, odnosno stranke koju je čine i koje su obećavale mnogo nisu ispunile uvjete koji proizlaze iz SSP-a (Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije), a slijedom toga nije podnesena ni aplikacije za članstvo u EU-u, niti su preuzeti upitnici za ispitivanje spremnosti BiH za članstvo. Višemjesečni mukotrpni pregovori oko ustavnih promjena završili su krahom, prvenstveno zbog činjenice da bošnjački partneri nisu htjeli pristati na hrvatske zahtjeve da se sa stopostotnom sigurnošću odbaci mogućnost nametanja izborne volje.

Ustavne promjene

U igri je bilo više rješenja poput izbornih područja u Federaciji ili pak neizravnog izbora članova Predsjedništva kroz Parlament BiH, no na kraju proces je završio bez rezultata. Baš kao i obećanja hrvatskih političara, a prvenstveno lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je postavljao nekoliko konkretnih rokova do kojih bi posao oko novog načina izbora članova Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda trebao završiti.

Rokovi su probijeni više puta, a pritom ne treba zaboraviti i obećanje koje je dano nakon što je Čović u srpnju 2012. postigao famozni sporazum sa Zlatkom Lagumdžijom u kojem je jasno stajalo kako će se ubuduće birati članovi Predsjedništva, ali se predviđalo i ukidanje goraždanskog modela izbora u Domu naroda što je Hrvatima trebalo jamčiti bolju zastupljenost u tom domu. Od federalizacije također ništa, iako je Čović pozdravljao iz stolnog grada hrvatske federalne jedinice. Čak što više, ovo se pitanje niti jednom nije diglo na veću razinu, što dijelom i ne čudi ako se pogleda koliko su bošnjački lideri zapravo licemjerni u svojim izjavama o ravnopravnosti - pa ti isti lideri nisu htjeli pristati na rješenje koje bi jednom narodu jamčilo izbor legitimnih predstavnika. U RS-u pak druga priča - politička obećanja uglavnom su se svodila na izjave predstavnika SNSD-a kako će se "Srpska" ojačati, kako će doći do povrata "oduzetih" nadležnosti, a s vremena na vrijeme čuli smo i Dodikove izjave o referendumu. Od najavljenog došlo se do sljedećeg; više od 150 tisuća nezaposlenih osoba, javni dug RS-a na rekordnoj razini, a proračunski deficiti se krpa kako zna i umije.

544.847 nezaposlenih

Nije došlo do smanjenja nezaposlenih. Čak što više, njihov broj je, primjerice, u svibnju ove godine iznosio 544.847, za razliku od stanja iz 2010. kada ih je bilo 512 349.

Investicije

Političke stranke uoči proteklih izbora najavljivale su novi investicijski ciklus. Četiri godine nakon ulaganja u BiH su stagnirala, a jedini priljev je onaj kreditnih sredstava kroz različite oblike zaduživanja

Mehanizam koordinacije

BiH nije podnijela kredibilnu aplikaciju za dobivanje statusa kandidata. Razloga je mnogo, no najvažniji su zastoj u uspostavi mehanizma koordinacije kao i neprovedba presude 'Sejdić-Finci'.

Presuda 'Sejdić-Finci'

Famozno pitanje oko kojeg su se mjesecima lomila koplja na relaciji Sarajevo-Mostar ostalo je neriješeno. Ključ je princip prema kojem ne bi trebalo biti nametanja izborne volje, a oko kojeg se bošnjačke i hrvatske stranke ne uspijevaju dogovoriti

SSP i upitnik

Budući da prethodna dva uvjeta nisu ispunjena, ne može se govoriti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. BiH je ispala iz europskog vlaka, za razliku od zemalja iz okruženja. BiH još uvijek može samo sanjati o preuzimanju upitnika za ispitivanje spremnosti za članstvo

NATO i vojna imovina

Rješenje pitanja vojne imovine i ispunjenje uvjeta iz MAP-a i dalje je pod znakom pitanja. Samim tim u vodu pada i ispunjenje uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u do početka 2012. godine.

Federalna jedinica s hrvatskom većinom

U kontekstu ustavnih promjena treba ukazati i na obećanja hrvatskih stranaka koja se tiču teritorijalnog preustroja zemlje i u kojima se redovito spominje federalna jedinica s mogućnošću diskontinuiteta teritorija

Hrvatski kanal

Obećanje koje se konstantno provlači tiče se kanala na hrvatskom jeziku. Stručnjaci su uistinu završili svoj posao te pripremili materijal o nacrtu zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, no izostala je politička potpora

Korupcija

Korupcija i dalje izjeda tkivo našeg društva i odnosu nepovrat milijarde maraka, a, prema različitim izvješćima, administracija često donosi takve zakone i propise koji nisu dovoljno transparentni. Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije još uvijek nema dovoljno resursa.

Revizija privatizacije

Unatoč najavama i obećanjima u praksi se nije započelo s procesom revizije poslijeratne privatizacije koja je rezultirala uništenjem mnogih gospodarskih subjekata na prostoru naše zemlje. Krivci za takvo stanje i dalje su dio vlasti.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari