Bakula: Aktualna vlast je dovela županiju u sramotno stanje

en face

Vjekoslav Bakula dopredsjednik je HDZ-a 1990. i nositelj je liste iz Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za Parlament Federacije BiH. Govori o katastrofalnom stanju u toj županiji, ulozi "devedesetke" u bivšim vladama ZHŽ-a i odgovornosti za takvo stanje, sadašnjoj ulozi Hrvatskoga narodnog sabora i onome što on treba biti te onome što će njegova stranka činiti kako bi se napravio snažan iskorak u gospodarskome, političkom i svakom drugom smislu.

Kakva je trenutačno situacija po pitanju rada HDZ-a 1990. u ZHŽ-u budući da su neke općinske organizacije bile raspuštene? Ima li HDZ 1990. snage za značajniji izborni rezultat u toj županiji budući da su neki vaši članovi napustili stranku?

"HDZ1990. je već odavno posložio svoje redove i kreće spremno u izbornu kampanju, usprkos realnim problemima koje je imao. Sada su ti problemi iza nas i fokusiramo se na predstojeće izbore. Liste su javne i biračima već dostupne. Siguran sam da će HDZ 1990. ostvariti iznimno dobar izborni rezultat, a ne bi me iznenadila niti većina glasova u ZHŽ-u. HDZ 1990. je stranka hrvatskog naroda nacionalne odgovornosti i kao takva je preživjela sve moguće udarce iznutra i izvana, i iz ovih događaja je izišla jača i organiziranija no ikad. Istina je da su ne tako davno neki naši članovi promijenili politički dres, naravno po naputku svojih političkih mentora iz drugih stranaka i na tragu svojih osobnih interesa. Istina je također da smo imali i ljude koji zbog osobne taštine i sebeljublja nisu mogli prihvatiti promjene unutar stranke kao ni novu politiku koju HDZ 1990. zagovara. Isto tako, mi smo u dosadašnjem djelovanju imali dosta ljudi koji su se prodali bilo za novac ili nekakve položaje, tako da smo se na neki način i "navikli". Njihova politička budućnost će biti obilježena tim sramotnim činom i ja im iskreno želim svako dobro u životu, ali ostaje surova činjenica da su napravili izdaju, no to je problem s kojim se će se oni morati nositi."

Posljednjih godina učestali su komentari kako je gospodarsko stanje u županiji jako loše, a dosta toga se stavlja na teret bivšoj koalicijskoj vlasti. Kakva je Vaša ocjena stanja u ZHŽ-u i osjećate li se odgovorni za takvo stanje?

"Stotinu puta ponovljena laž postaje istina. Parafrazirati ću: Aktualna vlast je dovela županiju u stanje pred kojim se zdrav razum mora sramiti, županija je razorena, ne samo financijski, nego i ljudski, moralno, politički, kako god hoćete…..i to je činjenica. Ovo što radi ova vlada doista podsjeća na ponašanje pijanih multimilijardera, a prava istina je sakriva od javnosti, a ona je u biti porazna za vlast HDZ-a BiH u ZHŽ-u. Prestrašno je da je ova vlada u ZHŽ-u nakon samo četiri godine mandata uspjela povećati deficit na nevjerojatnih 70 milijuna maraka! Naravno da je bivša koalicijska vlada odgovorna za dio tog duga, ali to je minorno u odnosu na ostale vlade koje su vladale u ZHŽ-u. Politički i profesionalno, profil ove vlade obilježava totalna socijalna neosjetljivost, dezorijentiranost u vremenu i prostoru, bezidejnost i odsustvo bilo kakvog gospodarskog ili kakvog drugog programa, a retoriku obilježava jeftina demagogija. Istodobno nekoliko tisuća Hrvata iz ZHŽ-a je potražilo svoj kruh u drugim zemljama. Kako i ne bi jer se zapošljavaju stranački jurišnici i zaslužnici bez obzira na stručnost, jer kako objasniti činjenicu da je u proračunu za plaće u 2014. godinu predviđeno nešto više novca u odnosu na 2013., a istovremeno je plaća svim korisnicima umanjena za osam posto. Plan je prebanalno jednostavan - trpanje administracije i stranački podobnih kadrova, uostalom kao i proteklih godina. Primjerice, 2011. godine je bilo na plaći u županiji 2145 ljudi, a 2012. ta brojka iznosi 2329 ljudi, prema podacima Ureda za reviziju proračuna u FBiH. Pitam se, tko je to dobio posao u županiji, a da nije stranački čovjek, i to zna se koje stranke. Nije mi namjera prozivati nikoga poimence, nego politiku koja se premetnula od svehrvatskog pokreta u moralnu i stručnu ruševinu."

Od izbora nas dijeli još nešto više od dva mjeseca. Možete li dati osvrt na trenutačni položaj i snagu HDZ-a 1990.? Gdje su prednosti, a gdje slabosti?

"Već sam dijelom odgovorio, no ja sam uvjeren da se bez HDZ-a 1990. neće moći napraviti skupštinska većina u ZHŽ-u, na razini FBiH očekujemo sedam, a na razini države najmanje dva mandata. Ako napravimo analizu, to je nekakva realnost, i bez nas neće biti moguće formirati vlasti na bilo kojoj razini, izuzev ako se ne umiješaju matematičari visokog predstavnika. Naravno da očekujem da HDZ 1990. postane politički snažan čimbenik u hrvatskom narodu, jer HDZ 1990. ima kadrove, znanje i snagu za snažan iskorak u političkom i svakom drugom smislu. Mi imamo jasnu nacionalnu, a i lokalnu politiku, dok svi drugi, doslovno svi, imaju klijentističko-ucjenjivački pristup izborima. No, na biračima je odabrati što žele. Mi imamo projekte i viziju gospodarskog i svakog drugog oporavak ZHŽ-a, FBiH, a naravno i BiH. Naša politika je politika suradnje i pružene ruke svima koji prihvaćaju naše programske ciljeve. Dosta je sukoba u BiH, vrijeme je napokon učiniti ovu državu boljom za sve njezine narode i građane. Slabosti ne bih potencirao, ali naravno da nam je velika slabost nedostatak sredstava koja su ipak nužna za funkcioniranje stranke i naravno za kvalitetno vođenje izborne kampanje, ali ćemo se kretati u okvirima prihoda koje stranka legalno ostvaruje, naravno bez reketa i ucjena kao što je to kod nekih drugih već uvriježeno."

Vidite li u ovom trenutku potencijalne partnere s kojima biste voljeli koalirati nakon izbora sukladno izbornom rezultatu?

"Ne bih još o budućim koalicijama, ali okvirno svatko tko ima ozbiljne namjere popravljanja i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, iz bilo kojeg naroda, i izvođenja ove zemlje na pravi europski put je naš partner. Svakome je dosta "šuplje" predizborne priče. Gdje su sada obećanja s prošlih izbora, gdje je entitet, televizija na hrvatskom jeziku…gdje je sjaj ZHŽ-a, itd, itd…? Siguran sam da se ovaj put birači neće dati zavesti praznim obećanjima, nego će onima koji su davali takva obećanja ispostaviti račun na izborima. Naši budući partneri su stranke koje će se napokon uhvatiti u koštac s nacionalnim i teškim ekonomskim problemima koji pritišću BiH. Spremni smo i pozivamo na suradnju sve stranke, a posebno one s hrvatskim predznakom na zajednički rad i stvaranje novih odnosa među narodima u BiH koji će neminovno dovesti do ekonomskog i svakog drugog prosperiteta svih njezinih dijelova. HDZ 1990. nije i neće koalirati sa strankama koje ne uvažavaju hrvatsku političku volju i koje u stvari žele radikalizaciju političkog stanja u ovoj zemlji s ciljem održavanja ovakvog stanja kao paravana za pljačku resursa BiH. HDZ 1990. će biti prepreka političkom i gospodarskom teroru nad hrvatskim narodom i naravno nad bilo kojim narodom ili građaninom BiH."

HNS služi samo za promociju jedne stranke

Kakvi su odnosi s HDZ-om BiH na prostoru ZHŽ-a, a posebno nakon što je došlo do raskida koalicije?

"Odnos s HDZ-om BiH je normalan koliko to može biti, uostalom kao i s drugim strankama. HDZ 1990. je oporba u ZHŽ-u i ne sudjeluje u vlasti niti podržava Vladu ZHŽ-a. Moram napomenuti da je ta koalicija s HDZ-om BiH u ZHŽ-u bila kolaterala šireg dogovora, ali nakon izbacivanja HDZ-a 1990. u HBŽ-u i uvlačenjem Lijanovića u vlast taj dogovor je prestao vrijediti. Pitam se kako to da stranka NSRzB koja na razini Federacije provodi teror nad političkom voljom Hrvata postaje poželjan koalicijski partner HDZ-u BiH u HBŽ-u i ne samo u HBŽ-u? U Mostaru to je HSP BiH, a izbacuje se najznačajniji partner iz HNS-a! To je najobičnija politička groteska u režiji "stožerne" stranke s ciljem uklanjanja političke konkurencije. Nakon svega, čini mi se izgledna suradnja HDZ-a BiH, Lijanovića, a i krnjog HSP-a. Međutim, porazno je za narod da se bilo tko na takav način odnosi prema dogovorima unutar HNS-a i samom HNS-u koji bi trebao biti svehrvatski parlament. Tužna je činjenica da ovakav HNS služi samo za medijsku manipulaciju i promociju samo jedne stranke i ništa više. HDZ 1990. je dao značajan doprinos obnovi HNS-a i nećemo ga se nikad odreći, ali zahtijevamo njegovu korjenitu reformu, odnosno želimo da HNS postane krovna nacionalna organizacija Hrvata u BiH gdje bi se trebali nalaziti uz hrvatske intelektualce, gospodarstvenike i Crkvu i svi Hrvati koji imaju izborni legitimitet."

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari