Ljubuški maturanti

Ljubuško školstvo ima za naše prilike veoma bogatu i zanimljivu povijest, na koju su Ljubušaci s pravom jako ponosni.

Za to su zaslužne časne sestre milosrdnice sv. Vinska Paulskog, koje su 1898. godine, uz potporu biskupa fra Paškala Buconjića u Ljubuškom u kući nasuprot crkve sv. Kate, otvorile četverorazrednu pučku školu, koju je narod zavao "škola bili’ sestara".

Među ostalim, pohađao ju je poznati liječnik dr. Izidor Papo. Držale su je do 1929. godine, a kako je postala pretijesna (1921./1922. šk.god. imala je 81 učenika) te su godine sagradile izvan grada novu školsku zgradu i nastavile s radom. Već 1933. godine otvorile su žensku strukovnu školu, koja je 1934. dobila pravo javnosti. Prve godine pohađalo ju je 11 katolkinja, 13 muslimanki i jedna pravoslavka, a 1940./1941 šk.god. 31 katolkinja, 18 muslimanki i četiri pravoslavke. No, 1945. godine partizanska je vlast ukinula žensku zanatsku školu i u zgradu uselila nižu realnu gimnaziju i đački dom, a sestre su 1948. godine svoju školu i imanje morale trajno napustiti. Danas je u toj zgradi Gimnazija. Tako se razvijalo ljubuško školstvo, koje je prolazilo kroz različite reforme pa i onu socijalističku "šuvarovsku", kada su bile zajedno Gimnazija i Srednja strukovna škola u Srednjoškolskom centru, da bi se s demokratskim društvenim promjenama postupno i pravno i fizički razdvojile, pa danas postoje Gimnazija i Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića, svaka u svojoj zgradi.

Trenutačno u Gimnaziji ima 363 učenika raspoređenih u 13 odjela, a gimnazijsko školovanje ove godine završio je 42. naraštaj u kojem su 82 maturanta raspoređena u tri odjela. Nastavu izvodi 29 profesora, ukupno je 39 zaposlenih.

Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića pohađa 691 učenik u 27 odjela, a maturirao je 53. naraštaj koji broji 200 maturanata u devet odjela. U nastavi je uključeno57 profesora među kojima je pet vanjskih suradnika, a ukupno škola ima 68 zaposlenih djelatnika.

skupna
Gimnazija - Maturanti 2009. - IVa

Luda i nezaboravna noć

Ovaj tjedan je slavljenički za ljubuške maturante. Nije se kao dosadašnjih godina išlo na more, kriza je, treba stegnuti remen, a uostalom "što fali" Ljubuškom...?! U ponedjeljak, 18. svibnja, maturalnu su večer slavili maturanti Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u svadbenom salonu Ohio. Bilo je ludo i nezaboravno, noć za pamćenje koja će se dugo prepričavati, a još dulje pamtiti. Cijeli život. Pjesma, ples, otkačenost, opuštenost...

U četvrtak, 21. svibnja, svoju feštu imaju gimnazijalci. Priredit će je u svadbenom salonu Bakus. Za pjesmu i svirku zadušena je skupina Gabrijel, tako su sami maturanti izabrali. Sami su izabrali i voditelje, mlađe kolege iz škole, učenike II. razreda - Katarinu Nižić i Petra Alilovića, a sami su osmislili i zabavni program, koji je profesorima nepoznat. Sadrži zabavne točke, ples, vrabac, osvrt na proteklo školovanje... Bit će iznenađenja... Pozvani su svi profesori, a svaki maturant može pozvati svoja dva gosta. Cijena je za maturante 107 KM, za goste 50 KM. Maturanti imaju dodatni trošak za snimanje, fotografiranje, cvijeće i drugo. Ma tko te pita za cijenu i trošak, nije lako dogurati do maturantskog trona, a kad se napokon došlo treba onda, brate, i pošteno proslaviti.

skupna
Gimnazija - Maturanti 2009. - IVb

skupna
Gimnazija - Maturanti 2009. - IVc

Zavidan ugled ljubuške Gimnazije

- Ljubuška gimnazija ima doista dugačku i svijetlu tradiciju, i uspjela je ostvariti i zadržati jednu prepoznatljivu sliku i zavidan ugled. Najbolji pokazatelj su upisi i uspjeh naših učenika na prijamnim ispitima ne samo na Sveučilištu u Mostaru, već nam je glavno mjerilo dokle smo stigli - upisi na fakultete u Hrvatskoj. Primjerice, od 115 učenika prošlogodišnjeg 41. naraštaja maturanata, u prvom upisnom krugu upisalo se njih 114: u Mostar 60, u Zagreb 32, Split 12, Dubrovnik pet, Varaždin tri, Beč jedan i Liberec (Češka) jedan - kaže Mate Grbavac, ravnatelj Gimnazije.

Uređena i moderna škola

- Kroz povijest je u našoj školi bilo različitih zanata i zanimanja, prije dvije godine uveli smo jedno novo zanimanje agro-turistički tehničar, a zanimljiv je podatak da su i časne sestre tridesetih godina uvele poljoprivrednu struku - vinogradarstvo. Iz Gimnazije smo konačno 2004. godine, sa šest odjela ekonomista, preselili u današnju zgradu, koja je nadograđivana i obnavljana i trenutačno naša škola spada među najopremljenije i najuređenije škole, a naši učenici postižu rezultate i uspjehe i osvajaju nagrade u različitim oblastima i poljima - kaže Jozo Pivac, ravnatelj Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari