Hoće li Vlada konačno odmaknuti kladionice od škola?

kladionica

Prijedlog zakona o igrama na sreću u Federaciji razmatrat će se na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, sazvanoj za danas u Sarajevu.

Izaslanica u Domu naroda Zora Dujmović podnijela je amandmane kojima se traži uvrštavanje odredbe u pogledu udaljenosti od odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, i to da se za sve priređivače igara na sreću propiše minimalna zračna udaljenost od 100 metara. Naime, Vlada FBiH je pri razmatranju istog zakona na Zastupničkom domu federalnog Parlamenta odbila inicijativu zastupnice Ljilje Zovko da se kladionice i automat-klubovi zakonskom odredbom udalje od škola i vjerskih objekata.

Vlada je predvidjela udaljenost od 100 metara samo za kazina i novootvorene kladionice, dok za postojeće kladionice i automat-klubove nije predviđeno nikakvo ograničenje.
"Nadamo se kako će predloženim promjenama zakona biti učinjeno ono što Vlada FBiH uporno ne želi uraditi", rekao je predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović.

Pri razmatranju u Zastupničkom domu, uočene su brojne manjkavosti ovoga prijedloga, a osobito u prevenciji ovisnosti o kocki te zaštiti djece i maloljetnika. Zastupnica Ljilja Zovko svojim je amandmanima značajno doprinijela izmjenama zakona u tom pogledu, a jedna od najznačajnijih izmjena je novčana kazna za maloljetnike koji se zateknu u klađenju. Naime, roditelji maloljetnika do navršenih 16 godina, koji se zatekne u sudjelovanju u igrama na sreću, platit će novčanu kaznu u iznosu od 500 KM, a jednakim iznosom kaznit će se i osobno stariji maloljetnik u dobi od 16 do 18 godina.

Također, zastupnica Zovko utjecala je na zaštitu djece i maloljetnika kod priređivanja online igara na sreću, te će aplikacija za registraciju igrača preko interneta sadržavati sve potrebne mehanizme za onemogućavanje registracije maloljetnih osoba.

Ujedno se uvodi i zabrana oglašavanja igara na sreću u tiskanim i elektronskim medijima, i portalima namijenjenim djeci i mladeži. Istim amandmanima je riješen i jedan od gorućih problema u prevenciji i liječenju ovisnosti o kocki, a koji se odnosi na financiranje istog. Brojne udruge i centri koji se bave liječenjem ove vrste ovisnosti su godinama apelirali na predstavnike vlasti da pronađu neophodna sredstva, što će se konačno i ostvariti jer je uvrštena izmjena zakona kojom će se dio prihoda od igara na sreću usmjeriti i na liječenje, prevenciju i borbu protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari