Iskrene koalicije: HDZ BiH strahuje da će ostati oporba

u uredu

U posljednje vrijeme medijski jako eksponirani sastanci predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića s liderima Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a posebice lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, stvaraju u javnosti dojam da će HDZ BiH u iduće četiri godine biti svima poželjan partner, te kao takav i dio vlasti na svim razinama.

To je razumljiv plan stožerne stranke, no pitanje je koliko 'iskrenosti' ima u tim dogovorima za postizbornu suradnju. Kako doznajemo iz više pouzdanih izvora, uključujući i one iz HDZ-a BiH, raspoloženje za suradnju s Draganom Čovićem i nije baš na prihvatljivoj razini za HDZ BiH. Naprotiv, dobar dio stranaka koje računaju da će činiti novu parlamentarnu većinu na državnoj i entitetskim razinama, želi po svaku cijenu zaobići Čovića, a samim tim i HDZ BiH, čega su svjesni i u stožernoj stranci u kojoj se pribojavaju 'kontraških' dogovora.

Vlada FBiH

Dobar dio analitičara, a slično pokazuju i projekcije pojedinih stranaka i agencija za ispitivanje javnog mnijenja, smatra kako bi novu Vladu Federacije mogli formirati SDA, DF, SPP, NSRZB i HDZ 1990. s brojkom od 57 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što bi bilo dovoljno za stabilnu federalnu Vladu.

Ove stranke očekuju da će i u Domu naroda Parlamenta FBiH imati većinu cjelokupno i u svakom klubu konstitutivnih naroda ponaosob. Primjerice, HDZ 1990. bi zajedno sa SPP-om Živka Budimira, Demokratskom frontom Željka Komšića i NSRZB-om mogao imati većinu u Hrvatskom klubu Doma naroda FBiH, a s tim i većinu u Klubu Hrvata Parlamenta BiH koji se bira iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Iako se trenutačno doima da je SDA bliži koaliciji sa SDP-om, odnosno da je DF bliži koaliciji s Radončićevim SBB-om, to će prije svega ovisiti o izbornim rezultatima. U slučaju da SDA i DF uvećaju svoj broj mandata, a SBB i SDP oslabe (trenutačno imaju 13 i 28), uopće ne bi bilo nelogično da SDA zajedno s DF-om napravi novu vlast, posebice imajući na umu da se lider SDA Bakir Izetbegović i lider DF-a Željko Komšić solidno slažu i sjede skupa u Predsjedništvu BiH. No, jasno, to će ovisiti isključivo o postignutim rezultatima.

Nepovjerljivi Čović

Zanimljivo bi moglo biti i po pitanju Vijeća ministara BiH. Osim pet nabrojenih stranaka iz Federacije, plan Čovićevih 'kontraša' jest da iz Republike Srpske sudjeluju SDS i PDP, koji su bliže odluci da parlamentarnu većinu prave s Ragužom i Budimirom, nego s Dodikovim prijateljem i suradnikom Draganom Čovićem, koji će kampanju graditi i na priči da će veliki broj Bošnjaka glasovati za Budimira. Iako, istovremeno lider HDZ-a BiH 'u tajnosti' osigurava glasove Bošnjaka iz Krajine koje kontrolira Fikret Abdić te Srba u FBiH koje kontrolira Milorad Dodik.

Također, nije nikakva tajna, to zidine Doma HDZ-a BiH ne mogu sakriti, Dragan Čović je sve samo ne miran i spokojan. Muči njega mnogo čudnih relacija i muljaža u političkome podzemlju. Kako se doznaje, nepovjerljivi Čović uopće ne vjeruje u korektnost bošnjačkih stranaka i lidera. Oni su mu javno obećali da su Bošnjaci sazreli i da neće kandidirati "neprihvatljivoga" kandidata za hrvatsku poziciju u Predsjedništvu BiH, ali isto tako i jasno dali do znanja da ne bi bili pretjerano sretni ako bi u Predsjedništvu možebitno svakodnevno gledali tandem Čović - Cvijanović. Ta spoznaja prisiljava Čovića da s distance i vrlo oprezno promatra ponašanje bošnjačkih elita. Opet ponavljamo, izborni rezultat će dati konačan odgovor čije će se projekcije ostvariti.

I. Marić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari