Dr. Diana Zelenika: Najhitnija je reforma pravosuđa

ljubuski.info

Dr. Diana Zelenika, poznata internistica, kardiologinja i doktorica znanosti iz Mostara, članica je Predsjedništva HDZ-a 1990. i kandidatkinja ove stranke za državni Parlament iz HNŽ-a i ZHŽ-a. Više od deset godina je u politici, a posljednje četiri godini bila je zastupnica u Skupštini HNŽ-a.

Slovi za poštenu, pravednu i političarku bez dlake na jeziku. Govori o izborima, ciljevima, aktualnoj situaciji i onome što nas čeka nakon izbora. Dr. Zelenika vjeruje da je narodu svega dosta i da će konačno analizirati prošlost i prepoznati ljude koji mogu ponuditi bolju budućnost.

Predizborna kampanja uvelike je počela, Vi nosite listu HDZ-a 1990. za državni Parlament iz HNŽ-a i ZHŽ-a. Što je Vaš izborni moto, zašto bi ljudi trebali zaokružiti Vaše ime i Vašu listu?
"Pa nisam sigurna da je predizborna kampanja počela. Prije bih rekla da je proteklo vrijeme pokazalo koliko je složena politička situacija u našoj državi, ovaj put se to jasno manifestiralo kroz unutarstranačke nervoze prilikom odabira članstva za biračke liste. Glavno pitanje je bilo koga iz svoje stranke biračima ponuditi, a da već nije politički kompromitiran i da ostane stranačkim liderima poslušan ako bude izabran na izborima! Srećom, u mojoj stranci takvih problema nismo imali. Moj izborni moto je "europska BiH, demokratska država ravnopravnih naroda, s jednakim građanskim pravima na svakom milimetru jedne i zajedničke nam domovine". Mislim da su građani BiH kroz dosadašnji moj rad, kako na profesionalnom planu, gdje liječim ljude bez obzira na vjersku, nacionalnu, socijalnu ili političku pripadnost, kao i kroz moje političko djelovanje i borbu za pravednu i socijalno osjetljivu državu, u meni prepoznali osobu koja je i dalje spremna cijelu sebe dati za boljitak naše države."

Što reformirani HDZ 1990. nudi kao alternativu dosadašnjoj politici?
"HDZ 1990. je primjer stranke koja s pravom u svom imenu ima i riječ demokracija. Imali smo unutarstranačke izbore, dobili smo novog predsjednika, predsjednika koji po svoje mišljenje ne ide ni kod koga, predsjednika koji svoj stav i projekcije boljitka života u BiH jasno i glasno govori i prezentira u svim prigodama i ne osvrćući se na trenutačni politički ambijent. Ta i takva klima koju je u stranci stvorio gospodin Martin Raguž svim članovima stranke je otvorila prostor da na svojoj političkoj razini puste glas demokracije i jasno i glasno kažu osobno mišljenje kao i politički stav naše stranke. Ukoliko ovim pitanjem želite i odgovor zbog čega su neki kolege napustili stranku, reći ću, demokratskim neslaganjem s većinom u stranci neki su istupili i prekinuli članstvo. Neki su i izbačeni, opet svojim kršenjem statutarnih odredbi stranke, što je opet sastavni dio demokracije. Građanima BiH nudimo nesebičan rad u borbi za europski put države, kako u političkom, tako i na socijalnom planu. Gospodarstvo i radna mjesta su nam imperativ!"

Odmah na početku nameće mi se pitanje ima li možda previše slučajnosti u tome da je Vaša izravna konkurencija i nositeljica liste HDZ-a BiH, dr. Monika Tomić, Vaša kolegica i šefica na internom SKB-a Mostar?
"Nije pristojno o sebi govoriti, ali budući da je riječ o izborima i moramo se predstaviti biračima, onda sam spremna pogaziti i taj kodeks privatnosti. Rođena sam u obitelji s naglašenim osjećajima za svoju vjersku i nacionalnu pripadnost, ali jednako tako odgoj je podrazumijevao da moje katoličanstvo i hrvatstvo nikoga ne ugrožava niti je ono smjelo biti jedina moja ljudska vrijednost. Rođena u obitelji radnika, stekla sam najviša obrazovanja u svojoj struci i to s odličnim uspjehom na svim razinama obrazovanja. Radno iskustvo sam počela stjecati po završetku medicinskog fakulteta, ponosna na činjenicu da sam dragovoljac Domovinskog rata i uz dr. Vasilj jedini liječnik Interne klinike u Mostaru koji je tu od početka rata do danas. U tom dugom razdoblju liječila sam ljude besprijekorno držeći se kodeksa struke, pa se moram pohvaliti da su moji pacijenti bili, a neki su i sada, visoki politički dužnosnici iz stranaka s kojima ja i moja stranka nismo u dobrim odnosima. Ne trebam naglašavati da su kao pacijenti mogli birati liječnika i da svakako to nisam morala biti ja. Mala smo država, a u sklopu nje mi Hrvati smo najmanji narod! Sve se zna, svi sve znamo, stvarno ne razmišljam o takozvanoj konkurenciji, svima onima koji predlože kandidate iz moje struke veliko hvala­ - favoriziraju me! Uvjerena sam da je narodu svega ovog već dosta i da će ovaj put glasovati za svoje bolje sutra, a onda, onda sam sigurna da će izabrati ili su već izabrali mene."

Govori li ovo u prilog činjenici kako će borba za svaki glas biti nemilosrdna?
"Već sam rekla, ako birači na biračkom mjestu budu sami sa svojim željama za budućnost, oslobođeni svih nedaća i laži iz prošlosti, onda tu ne vidim nikakvu borbu. To će biti onda praznik demokracije i izborna pobjeda, i moja i HDZ-a 1990.!"

Kako komentirate nedavno izbacivanje HDZ-a 1990. iz vlasti u HNŽ-u. Je li to bilo isključivo zbog izbora ili su posrijedi još neki razlozi?
"Izbaciti iz Vlade dva ponajbolja ministra, četiri mjeseca prije izbora, u najmanju ruku pokazuje svu nemoć i način na koji HDZ BiH želi vladati! Sve cestovne projekte koje je ministarstvo započelo i radilo pod vodstvom ministra Cvitanovića gospoda će prisvojiti kao svoju zaslugu uz velika otvaranja u devetom mjesecu. Svu borbu za braniteljska prava i polučene rezultate ministra Petrića, a tu dodajem i rad Odbora za branitelje HDZ-a 1990., sada žele omalovažiti i podcijeniti, odnosno zasluge prisvojiti sebi. O nekim drugim spekulacijama oko ministarstava mogu, ali bolje ne ovaj put.
Sigurna sam da građani nisu zaboravni i znaju tko je što gradio, jednako tako, uvjerena sam da se braniteljima ne može lug u oči bacati. Svatko tko je htio regulirati svoja braniteljska prava zna da su zakoni o braniteljima predlagani, pravljeni i potpisivani od čelnika HDZ-a BiH, ali i o tome kada dobijemo povjerenje građana i pobijedimo na izborima."

Svodi li se, po Vama, politika u BiH na uskostranačke i osobne interese?
"Itekako, osobni i stranački interes je iznad svega, čini mi se nigdje kao ovdje nije tako doslovno shvaćeno ono iz Svetog pisma "daj nam danas!". Kada o tome razmišljam, onda mi se čini da je najhitnija reforma pravosuđa. Pred međunarodnim sudom se odgovara za sto tisuća poginulih u proteklom ratu, jednako tako bi se trebalo odgovarati za milijun ubijenih radnih mjesta, za milijarde eura privatizirane državne-naše imovine! Za suda je svakako i intelektualno devastiranje države!"

Na državnoj razini se rješavaju najkrupnija politička pitanja, pa i Ustav i ustrojstvo zemlje. Kakav je Vaš stav, mislite li da BiH uskoro može dobiti novi Ustav i za kakva se Vi rješenja zalažete?
"Ustavne promjene su nužne, iskustvo i pomoć međunarodne zajednice, prvenstveno Europe, su nam itekako potrebni! Svi smo bili suglasni da je daytonski Ustav bio nužan za zaustavljanje rata, ali od tada je prošlo 19 godina i ta priča se mora mijenjati. Borba za nova radna mjesta, borba za investitore, i to prvenstveno iz razvijenih europskih zemalja, (sada ću biti politički gruba; traže investitore iz Indije, a pola milijarde Indijaca gladuje!), s razvijenim kapitalom, ali još razvijenijom socijalnom politikom. To je posao koji vidim kao zadaću za idući ciklus od 4 do 8 godina! Kada te procese dovedemo u fazu realizacije, uvjerena sam, neće biti teško napraviti Ustav, sličan švicarskom ili nekom takvom modelu kantonizirane države tri ravnopravna naroda."

Jesu li, po Vama, dosadašnji predstavnici Hrvata u državnim institucijama dobro radili svoj posao?
"Hrvatski predstavnici u državnim institucijama, kao uostalom i srpski i bošnjački, bili su samo robotizirani stranački dužnosnici koji su jedino vodili računa da im visoki predstavnik ne izvadi baterije, a ljudske osobine su pokazivali samo u trenucima interveniranja za sebe ili nekog člana svoje obitelji. Naravno, tada su posezali za svim ljudskim slabostima!"

Kakve su Vaše projekcije što se tiče izbora?
"Čini mi se da unutarstranačka nezadovoljstva nisu dostigla svoj vrhunac i da će tu u nekim strankama na vidjelo izići, prije izbora, još nezadovoljstva, a samim time i prljavoga rublja! To će, naravno, uvelike utjecati na konačnu odluku izbornoga tijela! Bez imalo skromnosti, naša stranka nosi čisto rublje i sve moje projekcije su izrazito pozitivne."

Mogu li se nakon izbora očekivati ikakvi pozitivni iskoraci?
"Ako izborni rezultat bude takav da HDZ 1990. kao i još neke demokratske stranke poluče takav uspjeh da njihovo sudjelovanje u vlasti (na svim razinama) bude aktivno i nezaobilazno, onda je objektivno očekivati da ova napaćena država napokon postane demokratska, socijalna i gospodarski afirmativna za kvalitetne ulagače iz razvijenih zemalja. Zato ovo moram završiti apelom prema biračima, za ove izbore posljednji put se upustite u analizu prošlosti i s ovim izborima planirajte budućnost! Ja sam spremna za zajedničko bolje sutra!"

Sanja Bjelica Šagovnović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari