U susret predizbornom obračunu Budimir - Čović - Raguž

ljubuski.info

Politička pozornica se već odavno trese od međusobnih optužbi i iskopanih financijskih afera koje navode na teška kriminalna djela neslućenih razmjera s visokim državnim, entitetskim i stranačkim dužnosnicima u glavnim ulogama.

Doima se kako su se stranke i lideri temeljito pripremili i naoružali raznoraznim skandalima, kompromitirajućim djelima i dokazima o kriminalu i pljački svojih protivnika za koje obični ljudi nikada i ne bi doznali, tako da se u izbornoj kampanji do listopada može očekivati inflacija prljavoga rublja i ubojito aktiviranje najprljavijih metoda međusobnoga razračunavanja. Bit će tu gadosti za povraćanje, ali posla za policiju i tužitelje.

Upadljivo je, međutim, kako se hrvatske stranke i lideri još uvijek drže na distanci, nema teške razmjene vatre kao da jedni druge još ispipavaju i još se zagrijavaju za nastupajuće ljetne žege. Istina je, mora se priznati i uvažavati, kandidati za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović iz HDZ-a BiH, Martin Raguž iz HDZ-a 1990. i Živko Budimir iz SPP-a, doista su u svojim promotivnim nastupima nakon službene potvrde i objave kandidatura poručili da će voditi uljudnu kampanju bez vulgarnosti, primitivizma i linča, nudeći europsku kulturu dijaloga.

Žestoka kampanja

Naravno, samo naivni su možda i povjerovali da će to uistinu tako i biti. Bez iskrica i niskih udaraca se teško može do birača i Predsjedništva države. Objektivno promatrano, dugogodišnjem lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću najmanje odgovara otvaranje bojišnice i prolijevanje otrova. Jer, sama činjenica da je Čović sa svojom strankom punih 15 godina tvorio vlast na raznoraznim razinama i generirao, izravno ili posredno, sav ovaj kaos u državi, automatski otvara prostor za njegove protukandidate da mu pospu soli po živim, političkim promašajima, neispunjenim obećanjima i drugim brojnim manjkavostima. Zbog svih neuralgičnih boljki Čović bi vjerojatno želio zatišje sve do samoga čina glasovanja.

Kako sada stvari stoje, prvi će otpočeti Živko Budimir, čelnik Stranke pravde i povjerenja, koji očevidno neće štedjeti ljutoga rivala. Za sada se Budimir drži kontrolirane retorike u kojoj tek bocka Dragana Čovića da je najomraženiji stranački lider u Hrvata, da je naciju gurnuo u provaliju, da su Hrvati postali taoci njegovoga suludoga partnerstva, kako kaže Budimir, sluganstva s Miloradom Dodikom. Kandidat SPP-a za hrvatskoga člana Predsjedništva želi, jednako kao i Čović, skupiti više od 100 tisuća glasova, što bi mu prema njegovim prognozama, trebalo donijeti končanu pobjedu, pa će za taj pothvat odista morati izvući još mnoštvo kristalno čistih stožernikovih političkih posrtaja pa i prljavih aduta iz rukava kako bi okrenuo, ponajviše neopredijeljeno i razočarano, biračko tijelo na svoju stranu, a dakako protiv Čovića i donekle i Martina Raguža.

Bit će tu optužbi za čudne talove s Zlatkom Lagumdžijom, za izdaju braniteljskih interesa, kriminalnu privatizaciju, neslućeno bogaćenje vođe HDZ-a BiH i uskoga kruga njegovih prijatelja, nagledat ćemo se njegove velebne hacijende. S druge strane, Živko Budimir se mora staloženo pripremiti za prihvat kampanjske odmazde.

Poznato je da Dragan Čović ima sofisticirane metode kompromitiranja svojih političkih protivnika. On redovito i "gospodski" samo odabere metu i odstojanje, a sve prljavštine prepusti još uvijek živom paraobavještajnom podzemlju koje će se silno potruditi da oblati nekadašnjega glavnoga zapovjednika HVO-a i ogadi ga kod hrvatskoga biračkoga tijela. Sigurno je svjestan Budimir da će u kampanji biti "izdajnik", sitna duša, kriminalac i kandidat koji želi u Predsjedništvo preko bošnjačkih glasova.

Niski udarci

Za radoznalu javnost će biti vrlo zanimljiva izborna kampanja i međusobno nadmetanje između Dragana Čovića i Martina Raguža. Čelnik "devedesetke" za sada komunicira sa simpatizerima i potencijalnim glasačima preko elektronske mreže, ispija kavice i okuplja mlade ljude i iskusne i poznate intelektualce. Tek ga sporadično "očeše" i naljuti Čović kao nedavno kada je u eter kazao da je puno jači od Raguža te da "mu je to i otvoreno kazao u lice".

Tijek kampanje, a naročito sama odlučujuća završnica, morat će dovesti do đonova i sudara "prsa u prsa" između Čovića i Raguža. Naizgled i politički posve logično i očekivano, Dragan Čović će svom žestinom i infrastrukturom nastojati prokazati Martina Raguža kao remetilačkoga faktora u hrvatskom nacionalnom korpusu koji je razorio svaki pokušaj zajedničkoga izlaska na izbore i kreiranje zajedničkih lista i koji podriva temelje HNS-a. Kao uobičajeni "papreni dodatak" skuhanoj kaši Raguž svakako mora biti spreman i na niske udarce, iskopavanje crnila pa i otvorene prijetnje.

S druge strane krucijalni aduti Martina Raguža su jasan i nedvojben stav oko države BiH i pozicije Hrvata u svojoj zemlji. Također, to su svakako i Čovićeve podvale o HNS-u kao krovnom forumu Hrvata i sebično pretvaranje Sabora u zatvoreno jednostranačko tijelo s nepodnošljivom dominacijom jedne stranke i jedne osobe. Također, Raguž u rukama ima ogromne želje Hrvata za promjenama u vođenju naroda i politike, za novom energijom i vraćanjem dostojanstva najmalobrojnijem narodu koje je zagubljeno i zbog kardinalnih pogrešaka Dragana Čovića i njegove kolebljive interesne, a ne ustrajne i vjerodostojne nacionalne politike. Stalne i dozirane tenzije s Bošnjacima, neispunjena obećanja, uz sumnjivo abnormalno bogaćenje su realno neobranjive Čovićeve slabosti.

Frustrirajuća lista obmana je predugačka i zabrinjavajuća: europski zastoj BiH, slučaj "Sejdić i Finci", zasebna federalna jedinica, hrvatski nacionalni kanal, rješenje pitanja Mostara, kolaps županijskih proračuna gdje je na vlasti HDZ BiH itd. Sumnjive kriminalne radnje oligarhije HDZ-a BiH teško da će biti oružje Martina Raguža. On ima potpuno drukčiji pristup izbornoj kampanji, makar glasačima nije mrsko kad se govori o milijunskim krađama i sukobu sa zakonima pa i nemoralnim ispadima.

Što se dvoboja Raguža i Budimira tiče, za sada dominira više međusobno uvažavanje na granici s ignoriranjem kao da obojica smatraju da oni zapravo nisu jedan drugom ozbiljan protivnik. Ali, kako kampanja bude odmicala, moguće je da tu i tamo zaiskri i između njih.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari