Razgovori o povratu imovine otete Franjevcima

sastanak

Hercegovačka franjevačka provincija u prvim godinama komunističke Jugoslavije je izgubila 66 franjevaca koji su brutalno smaknuti. Ostala je i bez milijuna četvornih metara imovine koju joj je jednostavno oteo bivši režim. Nepravda se počinje ispravljati tek sada! U Širokom Brijegu vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Ivan Ševo razgovarao je s predsjednikom Vlade ZHŽ-a Zdenkom Ćosićem, načelnikom općine Široki Brijeg Mirom Kraljevićem i savjetnikom načelnika općine Grude Milom Pejićem. Tema razgovora je bila povrat otete franjevačke imovine u Hercegovini.

Otimanje bez granica

"Komunističke vlasti su uzele, može se slobodno reći, gotovo sve. To se može ukratko ovako predstaviti: oko 10 posto su joj ostavili, a uzeli 90 posto. Tako, npr. u općini Široki Brijeg, prema katastarskim knjigama, uzeto je (dakako, silom) cca. 640.000 četvornih metara, u općini Ljubuški više od 400.000 četvornih metara; u općini Grude oko 80.000 četvornih metara; u mostarskoj općini više od jednog milijuna četvornih metara. I tu nije kraj. Javnost podsjećam: naša su braća kupovala zemlju i obrađivala je jer su imali svoje važne institucije. U Širokom Brijegu imali su sjemenište, gimnaziju i konvikt gdje su hranili oko 300 učenika; na Humcu su imali novicijat, a u Mostaru teologiju (od 1895.)", rekao je fra Ivan Ševo.

Ipak, mjesne vlasti vratile su određenim zajednicama jedan dio oduzetog (Travnik, Visoko, Sarajevo, Banja Luka), ali to je "kap u moru".
"Ako je to tako sporo išlo, vjerujemo da se na ovaj način opljačkano nikada neće vratiti jer je za to bilo premalo volje u visokim krugovima vlasti Bosne i Hercegovine. Teško se pomiriti s činjenicom da je to tako, tj. šutnjom i nemarom nekih oteto postaje "blagoslovljeno". To je neprihvatljivo i neobjašnjivo u vremenu kad su usta mnogih na položaju u ovoj državi prepuna slatkih riječi: pitanje vlasništva je neotuđivo pravo, ravnopravnost, demokracija itd.", naglasio je fra Ivan.

Ističe kako se na spomenutom sastanku uvjerio da nada posljednja umire. Rezultatima sastanka je jako zadovoljan, vlasti u hercegovačkim općinama su ozbiljno shvatile ovaj problem.

Vratiti što se može vratiti

"S ovog sastanka pošao sam svojoj kući, u svoj samostan u Mostaru, sretan, ponosan i zahvalan Bogu i dobrim ljudima koji su obećali da će s pozicije važnih čelnih općinskih i županijskih pozicija (poštujući zakone) postupno i uskoro vratiti sve ono što je moguće vratiti" - zaključuje fra Ivan Ševo koji je ujedno i zahvalio dužnosnicima s kojima se susreo što su smogli snage i dobre volje da se povijest barem malo "ispravi". Očekuje se kako će na idućim sastancima o ovoj temi konkretnije razgovarati o rješenju ovoga problema.

Svi sugovornici su zauzeli stajalište kako se povijesna nepravda mora ispraviti, te kako će se rješavanju ovoga problema mnogo ozbiljnije pristupiti u budućnosti. Još uvijek nema vremenskog okvira za kraj ove priče.

Marko Karačić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari