Ćosić i ministri deklarativno svjesni socijalnih problema, a u praksi nisu

vijenci

Prije nekoliko dana je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić s ministrima Bogutom i Luburićem imao razgovore s predstavnicima OSCE-a. Iz ove organizacije povodom toga dobili smo priopćenje o razgovorima u kojima je bilo riječi o poziciji socijalno ugroženog stanovništva u županiji, koje se trenutačno nalazi na rubu egzistencije.

“Predstavnici Misije OSCE-a u BiH su se 26. lipnja 2014. godine susreli sa predsjednikom Vlade Zapadnohercegovačke županije, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi, ministrom financija i savjetnicom u Uredu Ombudsmana za ljudska prava BiH u Mostaru kako bi razgovarali o dugotrajnim dugovima vezanim za pitanja socijalne zaštite u Zapadnohercegovačkoj županiji i načinima rješavanja ovih pitanja." - navodi se u priopćenju i nastavlja - "Sastanak je dio redovnih kontakata Misije OSCE-a sa vlastima širom BiH povodom pitanja vezanih za prioritete u njenom radu. U ovom slučaju, radi se o socijalnim pravima ranjivih grupa građana.

Ali Vladi ŽZH socijalno ugroženi u zadnje dvije godine nisu bili pitanje od prioriteta, pa ukupno dugovanje za socijalu prelaze 4.000.000 KM. Na općine Ljubuški i Široki Brijeg se odnosi oko 2.600.000 KM, a ostatak na Posušje i Grude.

Kako stoji u priopćenju OSCE-a na razovorima su bili socijalno osviješteni pa se navodi: "Vlasti Zapadnohercegovačke županije su svijesne problematike u pitanju i pokazale su jasno opredijeljenje da se njome pozabave. O dodatnim informacijama o planiranim koracima koji se tiču isplate dugova i ostalih pitanja socijalne zaštite u županiji možete kontaktirati županijske vlasti."

Kontaktirali smo županijske vlasti

Prije desetak dana ŽZH je dobila kredit od UniCredit bank u iznosu od 6.000.000 KM i vlast nije opravdala riječi iz priopćenja OSCE-a da je svijesna problematike i opredjeljenja da se njome pozabavi, jer je uplatila dugovanja za samo tri mjeseca ili oko 15% dugovane vrijednosti. Tako je i porodiljama uplatila dugovanja za tri mjeseca.

Prema zadnjoj informaciji, kako su dugovanja i po drugim pitanjima ogromna, u Vladi ŽZH kalkuliraju što uraditi s novcima od kredita, a glavni prioritet je izgleda krpanje predizbornih rupa i najboljeg odabira plaćanja za što bolji izborni rezultat.

To znači da su puno osjetljiviji kad su u pitanju izbori od problema najugroženijeg dijela stanovništva.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari