"Dvostruka igra" Barbarića i Kraljevića

ljubuski.info

Ruke vijećnika OV Ljubuški uvijek su bile bitne za donošenje odluka koji se tiču građana Ljubuške općine. Iako će svi vijećnici redom reći da im je vijećnička naknada mala, oni ipak služe svojoj svrsi, pa ukoliko stranački šef kaže diži ruke, isti ga, kao dobrog vođu, bez pogovora, slijede.

Da se povijest ponavlja to se moglo jučer vidjeti na XX sjednici Općinskog vijeća u Ljubuškom. Prvo su, mimo uobičajenog dnevnog reda, povredom poslovnika ubacili točku kojim se iz JKP d.o.o. Ljubuški izdvaja vodovod i kanalizacija i pripajaju JP Parkovima. Na ovaj način su, nezakonitim sredstvima, uz potporu vijećnika HDZ-a, progurali ono što do sada nitko nije, sve da bi do kraja uništili JKP Ljubuški, s jako opasnom namjerom izbjegavanja (iako to zakonski ne može), obveze prema radnicima i drugim vjerovnicima.

Apsurd apsurda je činjenica da su vijećnici, kako je to i najavljeno, trebali glasati pristaju li na prijedlog sporazuma o otplati dugovanja prema radnicima JKP d.o.o. Ljubuški u razdoblju od 5 godina. Dakle, mimo procedure, bez prethodnog davanja bilo kakvih materijala vijećnicima (da ne govorimo o pripremi za jednu tako važnu odluku), naloženo im je glasujovati o izdvajanju vodovoda i kanalizacije iz JKP Ljubuški u JKP Parkovi. U obrazloženju ove Odluke navodi se kako zbog blokade poduzeća JKP d.o.o. Ljubuški može doći do obustave vode, što je neutemeljeno, jer opskrba vodom nikad nije bila upitna. Dakle, nisu postojali objektivni razlozi za ovako "brzu" Odluku.

Odluka o prijedlogu sporazuma radnika, naravno, nije prošla. Manipulacija je očita, te će svaki vijećnik, te osobe koje su pripremile ovakav destruktivni scenarij morati ovakvo postupanje objasniti, i to vrlo brzo nakon prijava koje će uslijediti, morati objasniti i odgovarati za svoje dizanje ruku.

Zar ovome treba poseban komentar? Ovime su vijećnici HDZ-BiH, čak i oni koji su bili suzdržani, definitivno postali dio kriminalne interesne skupine, koja je podržala ove štetne naputke, dovela Ljubuški na stup srama što će utjecati na buduće generacije. Na ovakav način cjelokupan sustav vlasti je pao, te ga nažalost generacije neće moći ispraviti.

Da to nije sve, da se na istoj sjednici može dogoditi još veća tragedija, dopušten je nezakonit prijenos zemlje u potkoncesiju društvima koje svi poznaju, iako su bili upoznati putem medija i vidjeli apel i obrazloženje radnika da je to nezakonito. Opet su isti vijećnici glasovali za ovu Odluku, i to u nazočnosti radnika HEPOK Vinarije Ljubuški. Vijećnici HDZ BiH su Odluku podružali, a druge stranke su podržale, šutjele ili bile suzdržane.

Što dalje reći na ovu tragediju?

U tijeku su istrage oko nezakonitog prisvajanja (od strane istih igrača), 150 ha loze koja je u vlasništvu ŽZH, a koje su bile predmet ranijih koncesija. S nezakonitostima je upoznat i Federalni MUP i Federalno tužiteljstvo, jer, nažalost, lokalne institucije nisu spremne riješiti nezakonitosti koje traju jako, jako dugo. Ili bolje rečeno, i oni su dio ove tužne priče.

S obzirom da je već svima jasno da su sve institucije u Općini Ljubuški zakazale, da je dugotrajno pregovaranje oko problema rješavanja radnopravnog statusa bila tek jedna dimna zavjesa, odnosno paravan, kako bi se dogodilo ono što su vijećničke ruke na XX sjednići Općinskog vijeća izglasale.

Da su Načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, a posebno predsjednik Općinskog vijeća Toni Kraljević igrali "dvostruku igru" sada je potpuno jasno, s jedne strane su pregovarali s radnicima a s druge strane također pregovarali - pogodite s kime.

Rezultat je jasan, posljedice odluka teške i dugoročno nepopravljive.

OH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari