Martin Raguž odgovarao "prijateljima" na Facebook-u

za računalom

Predsjednik HDZ-a 1990 i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Martin Raguž pružio je priliku za intervju svim Facebook prijateljima, koji su ga mogli pitati što su htjeli.

Najveći broj pitanja odnosio se na predstojeće izbore, ekonomsku i političku budućnost zemlje, nezaposlenost i td. Pitan je i po čemu je njegova stranka drugačija od HDZ-a BiH, ali i još štošta. Evo nekih pitanja i odgovora.

Helena Herceg: Koga smatrate poželjnim partnerom nakon izbora?
Martin Raguž: "Sve one političke opcije koje ostanu dosljedne svojim programskim načelima i principima srodnim koje zagovara HDZ 1990."

Sanel Sa: Hoćel' biti plaće ? :)))))
Martin Raguž: "Hoće ako je zaradimo! :)"
Sanel Sa: Kada dođete na vlast obvezujemo vas da nam nađete mjesto da je zaradimo. PS: Na pravom ste putu samo bez nacionalizma i nacionalne retorike dokažite da se može pobijediti i bez "šuplje priče"

Pika Bu: Što je to što vašu stranku razlikuje od HDZ-a BiH? Zbog čega bi dao vama glas na predstojećim izborima? Lijep pozdrav
Martin Raguž: "Mi želimo ući u središte problema, ne bježeći od vlastite odgovornosti i ne prebacivajući odgovornost na druge. Ne skrivamo se iza nacionalnih i općih tema, koje naravno jesu važne, ali te teme ne mogu biti okvir za očuvanje monopola određenih interesnih grupacija. Mi dolazimo iz hrvatskog nacionalnog kruga, ali idemo u susret i drugima na način da harmoniziramo identitete, izgradimo kulturu dijaloga da pokrenemo resurse koje ova zemlja ima, a ne da stalno kukamo. Te resurse da stavimo u funkciju općeg dobra."

Nermin Beganović: Kantoni ili regije??? Iskren pozdrav
Martin Raguž: "Racionalna organizacija BiH koja će biti zasnovana na održivim principima, po mom mišljenju treba uključivati dovoljno nadležnosti za državu, kako bi mogla voditi strateške procese za sve u BiH, a posebno euroatlanski put i strategiju za ključne resurse, a sve ostalo trebalo bi biti decentralizirano na način da bude blisko čovjeku."

Održivi Povratak: Kako promjeniti položaj Hrvata u RS koji su kao narod diskriminirani i marginilizirani, a kao politički čimbenici zloupotrebljeni od "hrvatskih" stranaka iz FBiH?
Martin Raguž: "Hrvati, kao i pripadnici drugih naroda ali i svi građani moraju imati osigurana temeljna prava, bez obzira u kojem dijelu BiH žive. Ključno za promjenu negativne politike u BiH je rješenje i pozitivan odnos prema obespravljenim i marginaliziranim. Na ovim pitanjima testirat će se kredibilitet svih ozbiljnih političkih opcija."

Ermin Čišić: Gospodine Raguž, je li moguća jedinstvena cjelovita BiH u narednih 10 god? Ili će biti opet podjele i čuvanje "fotelja"?
Martin Raguž: "Sasvim sam siguran da jest. Vrijeme je da podvučemo crtu međusobnom sukobljavanju i konfrotiranju te se okrenemo izgradnji bolje budućnosti za sve."

Jasmina Meho Demirović: Sretno! Borba će biti teška, prljava, neravopravna, ali od srca želim - Sretno bilo i vama i nama!!!
Martin Raguž: "Jasmina Meho Demirović, hvala Vam na potpori. Potpora koju svakodnevno dobivam daje mi energiju da se ustrajno borim do krajnjeg cilja."
Jasmina Meho Demirović: Raduju me u ovoj općoj društveno-političkoj močvari, ljudi poput vas, koji su spremni povesti borbu čiji bi cilj, bar tako ja mislim, trebao biti stvaranje ambijenta u kome nećemo više nikada, ama baš nikada, ne ratovati međusobno, nego ni prezati jedni od drugih...
Nakon ZLA koga smo prošli i dugo nam je i široko svima, samo smo, bez obzira na naciju i vjeru, na koljenima svi, uskoro ćemo puzati...

Milan Galić: Martine puno pozdrava i uspjeha. Zanima me kako mislite zaustaviti trend iseljavanja iz ŽZH, jer je po mom mišljenju ovdje stanje velikog razočarenja da građani masovno odlaze u zemlje Europske unije da bi preživjeli. Izgleda mi da ovdje nije nikoga briga za narod da prevladava samo osobni interes da bi se došlo do fotelja i riješilo svoju egzistenciju.Vladavina zakona ne postoji stanje kao u vrijeme robovlasničkog društva. Ili šuti ili ćeš nastradat.
Martin Raguž: "Milane, hvala vam na potpori. Vrijeme je da iskoristimo sve naše prirodne potencijale te da stvorimo uvjete za otvaranje radnih mjesta kako bi zaustavili stalne egzoduse, kako iz ZHŽ-a tako i iz svih drugih krajeva naše BiH."

Ivica Bilić: Pozdrav. Kako vi zamišljate smanjenje administracije u BiH?
Martin Raguž: "To je jedno od ključnih pitanja u BiH. Preko 60 % društvenog proizvoda troši se na administraciju i javni sektor. To ne mogu podnijeti ni puno bogatije države od BiH. Racionalizaciju treba početi reformom Federacije BiH i smanjiti broj ministara, zastupnika, agencija, fondova, direkcija, a taj proces treba zahvatiti cijelu BiH i drugi entitet. Očekujem da ćemo taj proces ozbiljno pokrenuti konačno nakon ovih izbora, u protivnom, stanje će postati još teže.
Administraciju treba osloboditi političkih kriterija i političke podobnosti prilikom zapošljavanja i učiniti odgovornom i ozbiljnom za potrebe građana."

Ajla Žujo: Poštovani, mene zanima što možete uraditi za Mostar? Grad je nažalost zadnjih 10 godina bio i ostao grad slučaj?
Martin Raguž: "Mostar je jedno od najvažnijih pitanja za ukupne odnose u BiH. Mostar ne može ostati "crna rupa", Mostar moramo izvući iz agonije, uključujći sve potencijale grada, a ne održavati status quo kroz netransparentu dominaciju dvije stranke u Mostaru. Mostar treba zadržati instrumente zaštite kroz Gradsko vijeće i biti istinski multietnički grad, ali isto tako treba jaku gradsku upravu i gradonačelnika koji bi trebao biti neposredno biran kako bi se rješavala životna pitanja, a Mostar postao ono što istinski jeste po ukupnom potencijalu, grad-biser na jugoistoku Europe. Zato je potrebno mijenjati Izborni zakon i Statut, ali i pokrenuti blokirane potencijale u gradu kako bi riješili ova pitanja, a ne da držimo "svijeću" ovakvoj politici."

Raguž se, na koncu, zahvalio svima koji su ga kontaktirali, te naveo da i dalje ostaje otvoren za ovaj vid komunikacije i suradnje, što znači da to neće biti njegov zadnji intervju na Facebooku.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari