Lučić: Dogovora o podjeli BiH nije bilo

za mikrofonom

U posuškoj kinodvorani održana je Javna tribina pod nazivom "Sudbina Herceg-Bosne u Haagu?", a predavači su bili Ivo Lučić - znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest i Ante Nazor - ravnatelj Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Povod ove tribine je presuda šestorici BiH Hrvata u Haagu, koji služe visoku kaznu kako bi mi danas uživali u slobodi, kao i to da mlađe generacije ne smiju zaboraviti što se to događalo na ovim prostorima u vrijeme rata - rekao je na početku moderator tribine Mate Kovač.

Većina posjetitelja na dar je dobila publikaciju generala Praljka "Zočini koje su počinili neki pripadnici ABiH nad Hrvatima u BiH".

Dogovora o podjeli BiH nije bilo

U svom izlaganju Lučić je govorio o podjeli BiH, koju su navodno u vrijeme rata dogovarali vodeći političari H-B i RH. Rekao je kako je o ideološkom mišljenju koje ne uvažava argumentaciju, pa čak ni logiku. Dogovora o podjeli BiH u Karađorđevu nije bilo niti ga je moglo biti. Herceg-Bosna je nastala kao izraz solidarnosti Hrvata u BiH sa Hrvatima u Hrvatskoj nakon velikosrpske agresije na Hrvatsku. Na kraju je dodao kako s obzirom na presude ne očekuje ništa dobro, ali se nada, te da Hrvati u BiH nisu konstitutivan narod ako im drugi biraju predstavnike u vlasti i da se on za takvu BiH neće zalagati.

Hrvati u RH neinformirani o događajima u BiH

Ante Nazor, za razliku od Lučića, prvi put je u Posušju i kako je rekao na početku "na pravom mjestu u pravo vrijeme". Govorio je kako su Hrvati u Hrvatskoj neinformirani o događajima u BiH što je jedan veliki problem. Ukazao je na važnost HVO-a u obrani Hrvatske, što je također činjenica koja se često prešućuje. Za njega spomenuta prvostupanjska presuda šestorici Hrvata u Haagu pokazuje da činjenice u vrednovanju nekog pravnog postupka nisu jednake kao i ocjeni povijesnog procesa na koje se odnosi taj pravni postupak ili nešto što nema veze sa činjenicama.

posusje.net

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto