Općinska i stranačka vlast u atmosferi propasti stvorile sustav međusobne zaštite

ljubuski.info

Ljubušku vladajuću politiku trenutačno predstavlja prvih pet osoba iz HDZ BiH, a to su: Ivan Brkić, Radoslav Luburić, Nevenko Barbarić, Ante Mišetić – Sova i Zdravko Boras - Brada. Međutim oni ni međusobno nisu jedinstveni. Iako je rezultat 3:2, Ivan Brkić i Radoslav Luburić su sadašnji politički «pobjednici».

Ljubuški je suočen s dugim razdobljem nazadovanja, sve je porušeno, a ova, ali i šira nomenklatura osoba iz HDZ BiH, zbog uništenja općinske ljudske i materijalne infrastrukture, kao i stranačke, nema potencijal općinu izvuči iz krize.

I oni su toga svjesni, pa sada kroz zaštitni mehanizam skrojen od svojih političkih pozicija, stvaraju sustav međusobne zaštite. Međutim, bitno je kazati da to nije olako napisana konstatacija, već je utemeljena na dokumentima. Jedan dio dokumenata je objavljen.

Prioritet svakom žitelju općine Ljubuški jeste sprječavanje njenog uništavanja kroz financijski i opći društveni segment, a potom i stvaranje pretpostavki za izlaženje iz krize i kretanje prema razvoju i prosperitetu.

Međutim, to se trenutačno ne događa, jer akteri, pojedinci, a i HDZ BiH kao stranka, te neke druge osobe u drugim strankama stvaraju vremensku i političku odstupnicu, jer ne znaju riješiti probleme koje su proizveli, ali će morati odgovarati za učinjeno.

Usporedimo sadašnje ljubuške kontraste. Grad propada, a nekolicina vodećih političara «uživa» u materijalnim i financijskim dobrima u BiH i Hrvatskoj, gdje imaju od Zagreba do otoka stanove i kuće.

Razlozi propadanja

Razlozi propadanja su raznoliki, ali cilj je bio osobna, skupna i stranačka korist, jer je jasno da se od gole plaće ne mogu kupovati stanovi i praviti kuće u Hrvatskoj. Stoga je teško razumjeti poštene stranačke članove kada govore da nije istina sve ovo što se događa, a pogotovo one koji se grčevito bore za političku mrežno organiziranu stranku s proždrljivim i neutaženim «želudcima».

Tko koga štiti?

U Ljubuškom se zna tko je čiji igrač. Kada je na čelo MUP-a došao Zdravko Boras – Brada, odmah u prvom intervjuu je kazao kako će se založiti za procesuiranje svih koji su se ogriješili o zakon, pa dolazili i iz njegove stranke HDZ BiH.

Ljubuški je uništen, u njemu su desetine financijskih afera, a da navedeni ministar ništa nije uradio na istrazi afere niti na procesuiranju krivaci za nezakonit rad. Trenutačno se vodi više istražnih postupaka protiv načelnika općine Nevenka Barbarića, ali ni jednog nije inicirao MUP. Uz to istrage oko JKP Ljubuški su fingirane. To proizlazi iz dokumentacije.

Revizorska izvješća su pokazala nezakonit rad MUP-a, a u ministarstvu je učinjen pravni kaos, u ministarstvu u kojem, po društvenim normama, sve mora biti kao po koncu. Zbog drugih nezakonitih radnji, kao i njihovog višestrukog ponavljanja ovaj ministar je pred optužnicom. Znači da sebe smatra osobom iznad zakona, moćnom da društvu i drugim osobama kroji budućnost, kakvu on želi bez imalo odgovornosti. U takav rad je upregao nekoliko pravnika, a cijeli slučaj želi obraniti stranački sustav prožet kroz vlast u županiji.

Već smo objavili da su mu pravnici pomagali, a on je u pravnom aktu potpisom potvrdio da je radio nezakonito. Nije jasno zbog čega su pravnici podupirali nezakonit rad.

Iako se predmet nezakonitosti ministra Borasa našao na Skupštini i Vladi ŽZH, Zdenko Ćosić i Ante Mišetić – Sova nisu učinili ništa, već su u odgovorima nadležnim institucijama prevedeno odgovorili kako ministar može «vedriti i oblačiti».

Ministar Boras nije pristupio provedbi rješenja upravnog županijskog inspektora. Na rješenja inspektora oglušila su se tijela Vlade, pa i sam premijer Zdenko Ćosić.

A svi oni imaju po nekoliko krivičnih prijava, a upravljali su županijom kao iznajmljenim automobilom.

Borba za političke pozicije

Među njima samima vode se žestoke borbe za političke pozicije, neki će nestati s političke scene u žrvanj istraga, a drugi plesati barem još jedan mandat.

Mirni ministar Radoslav Luburić, nakon što je pozapošljavao svoju užu rodbinu i zadovoljio financijske predizborne stranačke apetite, prvi je kandidat za federalni parlament i ima potporu Ivana Brkića, te širokobriješke vodeće skupine u HDZ BiH. Veoma je lako odgonetnuti koje se osobe u njoj nalaze.

Iz svega je vidljivo dok Ljubuški nazaduje, da netko mora dati odgovore na pitanja: Tko će riješiti dubiozu JKP Ljubuški?, Tko će riješiti financije općine Ljubuški, kao i sve ostale nakarade nastale kroz mahnit odnos prema društvenoj imovini, kao i još mnogo toga?

Oni koji su ga doveli u ovakvo stanje u strci traže izlaz za sebe, a za općinu i njene žitelje to je dokaz da moraju biti puno obazriviji u budućnosti, jer osjećaju tešku socijalnu i društvenu krizu. U Ljubuškom su započele opsežne istražne radnje po pitanju rada općinskih struktura vlasti, a slično je i u županiji. Kako stvari stoje politička se mreža kida, koja je harala životom i smrću u hrvatskoj Hercegovini.  

Valjda će Ljubušaci dočekati, da u kinu pogledaju barem Stanlya i Olia, u knjižnici poslušaju stihove i priče, poslušaju dobar koncert, organiziraju svečanosti proslavljajući uspjehe svoga rada i života?

Režim i standardi sadašnjih ljudi iz HDZ BiH i ostalih političkih stranaka su učinili svoje. Problem je što uvijek može biti još gore i lošije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari