Prljava kampanja: Optužbe za kriminal, blaćenje protukandidata, a o programima ni riječi

ljubuski.info

Sumnje u kriminalne i korupcijske radnje brojnih bh. političara te istrage, optužnice i sudski procesi po ovom pitanju nisu nikakva novost u našoj zemlji.

Međutim, čini se kako je postala ustaljena praksa da se predizborna sučeljavanja (čitaj "pljuvanje") svodi upravo na međusobne optužbe za najteža kriminalna djela domaćih političkih dužnosnika. Gotovo da i nema dana u posljednje vrijeme da se u medijima ne pojavljuju neke nove sumnje u "mutna" djela ili informacije o početku određenih istraga u BiH i inozemstvu.

S obzirom kako je kampanja za listopadske izbore počela još prošle godine, i to vrlo oštro, moglo se i očekivati kako će se približavanjem izbora sve više zaoštravati. Međutim, čini se kako se ovaj put u punom smislu riječi neće birati sredstva te će se gotovo svi voditi makijavelizmom "cilj opravdava sredstva" te se neće birati sredstva kako bi se došlo do "udobnih fotelja vlasti".

Brojne optužbe

Istini za volju, gotovo da i nema zemlje gdje se u predizbornima kampanjama ne izbacuje "prljavo rublje", ali u BiH je to ipak poprimilo neku veću razinu. Primjerice, prije nekoliko dana u javnost je isplivala priča kako je lider SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić bio dio organizirane kriminalne skupine povezane s Naserom Keljmendijem, protiv kojeg se na Kosovu vodi sudski proces. S obzirom kako se Keljmendija tereti za "sve i svašta", samo povezivanje Radončića s ovim slučajem budi sumnju u teška kriminalna djela.

Treba kazati kako je odmah reagiralo Tužiteljstvo BiH iz kojeg su priopćili kako se protiv Radončića ne vodi nikakva istraga u bilo kojem predmetu. U gotovo isto vrijeme pojavljuju se informacije kako je potpredsjednik SDA i aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povezan s ubojstvom Juke Prazine te da se o tome u Njemačkoj čak vodi istraga. Niti ove informacije nisu potvrđene. Posljednja u nizu optužnih za najteža djela jest informacija kako se u Srbiji vodi istraga protiv bivšeg ministra zdravstva RS-a Ranka Škrbića zbog ugovora o izmirenju duga Republike Srpske prema Srbiji za zdravstvene usluge.

U cijelu priči, prema tim navodima, uključen je i predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik, jer je navedeni posao sklopljen za vrijeme dok je Dodik bio predsjednik Vlade RS-a. I ove informacije su neslužbene. Uz to, SDS tvrdi kako su Dodik i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija upetljani u veliku afera za tiskanje osobnih iskaznica i vozačkih dozvola tešku 104 milijuna maraka, te traže istragu oko toga.

"Prljave" kampanje

Iz samo ovih primjera vidljivo je kakva će biti kampanja za srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer ne treba sumnjati kako će međusobne optužbe i dalje nicati kao gljive poslije kiše. S obzirom kako se najviše kandidata bori upravo za bošnjačkog člana Predsjedništva, a za srpskog samo dva kandidata, oštra kampanja nije ništa neočekivano. Kada je u pitanju borba za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, do sada ono što je najviše "bolo oči" jest tvrdnja trenutačnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH i prvog čovjeka DF-a Željka Komšića kako je njihova kandidatkinja za hrvatskog člana primala ozbiljne prijetnje zbog čega ne samo da je odustala od izbora, nego se privremeno sklonila iz zemlje.

Treba jasno kazati kako je ukazivanje na bilo kakve sumnje u kaznena djela pohvalno, jer svaku, i najmanju indiciju za bilo koje kazneno djelo, treba istražiti do najsitnijih detalja, ali kada sve to dolazi u predizborno vrijeme budi sumnju. Naime, poučeni iskustvima iz prošlosti, od gotovi svih sumnji koje se pojave za vrijeme predizbornih aktivnosti neće biti ništa.

Navedene i brojne slične optužbe koristit će se samo kao "predizborno oružje", a kada izbori završe, istrage će pokazati kako nema dokaza da su bh. političari upetljani u kriminalna djela, ili istraga neće niti biti. Tako, izgleda, niti ovaj put nećemo puno slušati o programima ekonomskog oporavaka, otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju obrazovanja, ali hoćemo o navodnim kriminalnim radnjama političara, "vašim i našim" kandidatima, novim kartama s ovoliko ili onoliko entiteta, o odcjepljenjima dijelova zemlje,… I onda neka netko kaže kako u BiH postoji i zrno političke kulture.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari