Započeo treći Seminar folklora Hrvata u BiH

ljubuski.info

U organizaciji UHAKUD (Udruga hrvatskih amaterskih kulturno - umjetničkih društava) BiH organiziran je i započeo treći Seminar folklora Hrvata u BiH koji će se održati u Širokom Brijegu od 17. do 20. srpnja ove godine. Na Seminaru će se podučavati pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Srednje Bosne i tradicijska glazbala BiH, a voditelj je prof. Miroslav Šilić.

Na ovome Seminaru polaznici, njih preko 60 koji su pristigli iz svih krajeva BiH gdje žive Hrvati će moći odabrati jednu od ponuđenih grupa: ples ili glazbala.

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganje s terena (plesna predavanja), teorijska nastava o etnologiji koju će predavati stručnjaci s Odsjeka za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, scensku primjenu folklora, rad s izvornim folklornim skupinama, sviranje na tradicijskim instrumentima, odnosno glazbalima, i još mnoga druga zanimljiva predavanja koja su vezana za folklor.

Polaznici koji se opredijele za glazbala biraju između tambura i tradicijskih glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle i šargija).

Seminar je otvorila rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice Hrvatske Ljerka Ostojić koja je organizatorima i sudjelovateljima poželjela puno uspjeha u svojem radu. Nazočnima su se još uz pozdravne govore obratili i načelnik općine Miro Kraljević, Generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša, te izaslanik gradonačelnika Zagreba, Mate Brzica koji je donio pozdrave Zagreba ali i obećao financijsku pomoć gradonačelnika Milana Bandića kako bi ovaj hvale vrijedan projekt i dalje mogao funkcionirati kao prvorazedni kulturno edukacijski događaj.

Fra Dane Karačić je uz blagoslov istaknuo također veliku važnost Seminara, zaželio puno uspjeha uz želju da Seminar postane tradicija.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari