Sud u Širokom Brijegu presudio u Helezovu korist

na FTV

Općinski sud u Širokom Brijegu donio je Rješenje kojim se okrivljeni Boro Miličević, šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Široki Brijeg smatra odgovornim za prekršaj iz čl.1 i čl.2 st. 5, te čl.7 Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, kažnjivo po čl.13 st.1 tog Zakona, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno osloboditeljskog rata.

Na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata 01.11.2012. godine pokrenut je prekršajni postupak protiv Miličevića, jer je, i nakon pisanih poziva i naloga resornog ministra Zukana Heleza odbio revizorskom timu za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolaže kao šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg.

Dokumentacija je bila nužna za vršenje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika umirovljena pod povoljnim uvjetima. Mjesečni iznos naknada po tom osnovu uglavnom je veći od 1.000 KM, a u kasnijem postupku revizije utvrđeno je kako 30 od 63 navedena korisnika nezakonito koristi pravo na mirovinu pod povoljnim uvjetima.

Svjestan pritisaka i dosadašnje prakse pojedinih pravosudnih organa na području Zapadnohercegovačke županije, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Zukan Helez, kao podnositelj zahtjeva za navedeni prekršajni postupak, smatra da je ova odluka Suda u Širokom Brijegu vrlo ohrabrujuća.

Ističe kako ona vraća vjeru u suce i cjelokupno pravosuđe, kao jednog od osnovna tri stuba vlasti, kojeg karakteriziraju neutralnost, nepristranost i neovisnost od svih drugih oblika vlasti, priopćeno je.

Istovremeno, resorni ministar iskazao je nadu i očekivanje što ranije reakcije pravosudnih organa i odgovora na opravdanost preko 150 kaznenih prijava koje je u proteklom razdoblju podnio protiv osoba za koje postoje osnove sumnje da su sudjelovale u vršenju kaznenih djela protuzakonitog ostvarivanja prava na osobnu, u manjem obimu i obiteljsku invalidninu, te povoljnije umirovljenje, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno osloboditeljskog rata.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari