Rani start predizborne kampanje krenuo aferama

obaranje ruke

Do listopadskih izbora tiskovinama uistinu neće biti problem odabrati i napuniti naslovne stranice, portali i elektronički mediji će lako odabrati udarne vijesti iz zemlje. Politički gladijatori će nam po svemu sudeći servirati mnoštvo zapanjujućih kriminalnih afera za koje vjerojatno dugo ili nikada i ne bi doznali da u bespoštednoj borbi za naklonost birača politički kupleraj na površinu ne izbaci sve kriminalno smeće koje još od rata maligno razori ovu ionako poharanu državicu. Samo na trenutak su naivci povjerovali službeno potvrđenim kandidatima kako će se u izbornoj kampanji ponašati uljudno, poštujući svoje političke konkurente.

Velike afere

Zastupnica SDS-a u državnom Parlamentu Aleksandra Pandurević izbacila je u orbitu možda i najveću poslijeratnu kriminalnu aferu unutar državnih institucija. Odvažna je Pandurević pozvala državnoga tužitelja Gorana Salihovića da hitno istraži sumnjivu, navodno protuzakonitu, nabavu osobnih iskaznica i vozačkih dozvola.

Zastupnica iz Bosićeve stranke tvrdi kako je državni Ured za reviziju utvrdio sumnjivu transakciju, navodno mimo tendera, od šokantna 104 milijuna maraka. Prema njezinim riječima, glavni akteri u toj su sumnjivoj transakciji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, čiji je zet Danilo Petrović u ime kompanije "Milbauer" iz Banje Luke, navodno 'šarnuo' ogromnu poslovnu namještaljku. U tom je talu bio i Lagumdžijin, kako kaže Aleksandra Pandurević, intimus Miodrag Šrkbić, ali i savjetnik Milorada Dodika Zoran Korać.

Podsjećamo, Zlatko Lagumdžija je i prije nekoliko godina bio pod povećalom zbog čuvene afere "Reket" koja također nikada nije rasvijetljena, ali niti bačena u smeće. Ako je zastupnica Pandurević u pravu, odnosno ako je to sve uredno dokumentirao Ured za reviziji poslovanja državnih institucija, onda je i posve dovoljno da se posumnja u nezapamćenu prijevaru, nikada do sada zabilježenu, i uplitanje najviših dužnosnika u namještanje unosnoga posla.

Narkobosovi

Istoga dana mediji u regiji su objavili kako su pravosudna tijela na Kosovu navodno dokazala povezanost bivšega ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića s jednim od najvećih narkobosova u regiji Naserom Keljmendijem kojem se upravo sudi u Prištini. Radončić odavno negira te moguće poslovne i druge veze i upozorava kako je upravo za vrijeme njegovoga mandata ubrzana istraga protiv Keljmendija. Naravno, nije dodao da je Naser Keljmendi također za vrijeme toga kratkoga i neslavnoga mandata i pobjegao iz BiH, ali je zato iz Radončićeve kuhinje munjeviti plasirana intrigantna priča kako Njemačka policija i tužiteljstvo stežu krug oko Bakira Izetbegovića zbog misteriozne smrti nekadašnjega "specijalca" Juke Prazine. Očigledno je kako Fahrudin Radončić ne vjeruje da je Prazina umro prirodnom smrću, već sumnja u likvidaciju i s njom povezuje mlađega Izetbegovića kako što ga sumnjiči i za ubojstva Nedžada Ugljena, Joze Leutara i Ramiza Delalića Ćele. Do izborne šutnje bit će svega i svačega na relaciji Izetbegović - Radončić.

Sukobi

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je odavno izoliran od zapadnih zemalja, a naročito svoga mezimca u širokome luku zaobilaze dužnosnici SAD-a. Ipak, s vremena na vrijeme sijevne po koja ozbiljna iskra. Robusni Dodik iskoči iz sedla i uznervozi se ponajviše kad mu se spočita kriminal i korupcija, kao što je to prije nekoliko dana javno učinio otpravnik poslova u američkome Veleposlanstvu u Sarajevu Nicolas Hill. Dodik je u svojoj prepoznatljivoj maniri uzvratio prema Hillu salvom uvreda svjesno stvarajući, u izbornoj godini, kvazi-imidž neustrašivoga lidera koji ne "skida gaće" niti pred dužnosnikom najmoćnije sile na svijetu. Naime, Dodik je brutalno izvrijeđao Nicolasa Hilla, rekavši da je on "patološki lažov".

Dodik je tako reagirao na Hillov govor proteklog tjedna koji je održao na jednom privatnom fakultetu u Tuzli.
"Smatramo da izjave gospodina Dodika ne zavrjeđuju odgovor. Otpravnik poslova američkog Veleposlanstva je na Američkom sveučilištu u Tuzli nedavno održao govor u kojem je, na osnovi vlastitog iskustva u regiji, govorio o problemima s kojima se zemlja suočava, naročito o korupciji. Vlada SAD-a i njezini predstavnici stalno govore da su nacionalizam i korupcija među najvećim problemima u BiH, zato je zanimljivo da su izjave otpravnika poslovnika, gospodina Hilla, ostavile tako snažan dojam na gospodina Dodika i njegove suradnike", zagonetno su prokomentirali iz Veleposlanstva SAD-a i poručili kako zbog velikog interesa koji postoji u zemlji za problem korupcije svakako pozdravljaju angažman gospodina Dodika u ovoj diskusiji i nadaju se da će rezultirati značajnijim nastojanjima da se riješi ovaj problem.

Ne zaboravimo, tog istoga neustrašivoga Dodika je Mladen Bosić pola u šali, a pola u zbilji etiketirao kao "Milu Partnera", a ne kako se govorilo "Mile Ronhill", jasno aludirajući na sumnjivu trgovinu s poznatim cigaretama. Javnost se već počela zabavljati i šutati nadimcima: Dodik "Partner", "Birač" ili "Rafinerija", Radmanović "Milbauer", Lagumdžija "Reket", a sada i on "Milbauer", Izetbegović "Prazina", "Al shidi", Radončić "Keljmendi". Što još svega tu neće biti.

Dragan Čović: "Sokol", "Eronet", "Carina" "Hacijenda" ...

Naravno ne može ništa slično proći bez glavnoga 'kaponje', hrvatskoga stožernika. Draganu Čoviću se takvih podrugljivih atributa može nalijepiti na svaki prst . Od "Sokola", "Eroneta", "Carine" pa do "Hacijende". Koliko kod bude forsira, o gospoštinu ne može stožernik proći u kampanji neokrznut jer će to njegovo paraobavještajno podzemlje isprovocirati brutalnim nasrtajima na druge hrvatske kandidate. Svi drugi kandidati tek moraju proći sito i školu svojih prethodnika, a za neke i uzora.

Izborna kampanja je tek počela i svega će u toj baruštini biti više od uljudnoga ponašanja i kulturnoga vokabulara. Izborna lovina je za neke od sudbonosnoga značenja, a kada mačku zavežete u vreću, onda će ona posegnuti i za bjesnim kandžama samo kako bi spasila goli život. Valjda će napokon i tužitelji sakupiti hrabrosti i ponešto istražiti. Boljih i vjerodostojnijih svjedoka nema od samih glavešina.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto