Hrvati će u Domu narodu pokušati oboriti kontroverzni prostorni plan FBiH

ljubuski.info

Zastupnički dom federalnog Parlamenta podržao je prijedlog prostornog plana FBiH za razdoblje od 2008. do 2028. godine koji je obvezujući dokument za reguliranje odnosa prostornog uređenja na teritoriju Federacije BiH.

Odlukom koja je njegov sastavni dio utvrđuju se uvjeti korištenja, uređenja, izgradnje i zaštite prostora i definira način njegove provedbe.

I po ocjeni resornog entitetskog ministra Desnice Radivojevića, ovo je nakon Ustava najvažniji dokument u Federaciji.

Prostor je najvrijedniji resurs. Bez jednog planskog dokumenta i pametnog planiranja, nema pravilnog i ravnomjernog razvoja u Federaciji BiH" - kaže Radivojević.

Dodao je da se pri izradi prostornog plana "nije zadiralo u županijske nadležnosti, već samo ono što je po zakonu na federalnoj razini". No, mnogi se ne slažu s njim. Ekološke udruge, Udruženje građana Fondeko i Eko akcija upozorili su da prostorni plan ne treba usvajati prije nego što se donese dugoročna strategija razvoja BiH ili Federacije BiH.

Mnogo ozbiljnije su one političke primjedbe zbog kojih bi prijedlog prostornog plana mogao biti oboren u Domu naroda Parlamenta Federacije. Većina hrvatskih zastupnika upozorava da pri izradi i predlaganju ovog važnog dokumenta nije poštovana zakonska procedura te da nisu uvažene sugestije i primjedbe županija, kao ni općine Žepče gdje je možda i najeklatantniji primjer ignoriranja stavova i interesa lokalne zajednice.

"Mi smo tražili da se ovaj prijedlog povuče, da se doradi i provede zakonska procedura. Međutim, to nije prihvaćeno i mi ćemo uraditi sve u Domu naroda kako bismo zaustavili konačno usvajanje ovakvog prostornog plana. Neshvatljivo je da se ne poštuje propisana zakonska procedura i ne uvaže negativna mišljenja županija i općina na čiji se teritorij odnose odredbe prostornog plana" - ističe predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara.

Očito je da se platformaškoj vlasti žuri da prije izbora usvoji prostorni plan Federacije BiH i tako one koji dođu na vlast nakon njih dovedu pred svršen čin. Kako drukčije objasniti činjenicu da se ovako važan dokument Parlamentu predlaže svega nekoliko mjeseci prije izbora, i to bez provedene zakonske procedure i uz ignoriranje zahtjeva i sugestija županija i lokalnih zajednica.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari