Kreće borba za zapadnu Hercegovinu

ljubuski.info

Zapadnohercegovačka županija, prostorno jedna od manjih, ali gospodarski izuzetno jaka, odnosno u političkom smislu strateški važna svakoj od hrvatskih stranaka, na ovogodišnjim je izborima prostor na kojem će snage odmjeravati četiri jače i nekoliko manjih stranaka.

Naravno, ključna utakmica na čiji rezultat svi čekaju je između dva HDZ-a, no ZHŽ je tradicionalno jaka baza Narodne stranke Radom za boljitak kao i HSP-a BiH. Potonje stranke tako računaju da će ove jeseni imati dovoljan broj zastupnika u županijskoj Skupštini kako bi bili čimbenik za formiranje vlasti.

No, ZHŽ je i županija koja je posljednjih godina doživjela nekoliko velikih političkih turbulencija te se iz idilične oaze HDZ-a BiH pretvorila u prostor na kojem se testira hrvatski pluralizam. Tako smo imali Vladu u kojoj su sudjelovali HDZ 1990., HSP BiH i NS Radom za boljitak, da bi potom HDZ BiH samo dva mjeseca prije izbora 2010. različitim taktikama uspio preuzeti vlast, na kojoj se održao i nakon izbora sve do danas. Zanimljivo je kako su se koplja lomila oko suradnje dvaju HDZ-ova, da bi konačno sve završilo kompromisnim rješenjem prema kojem "devedesetka" dobiva dva ministarstva. No, prijateljstvo se nije dugo održalo, te su predstavnici HDZ-a 1990. potaknuti izbacivanjem svojih kolega iz vlasti u HBŽ-u odlučili istupiti iz saveza s HDZ-om BiH, odnosno iz Vlade ZHŽ-a. Kada se tomu doda i činjenica da je gospodarsko stanje u županiji, u najmanju ruku, loše te kako svako malo prijete štrajkovi javnih djelatnika, pogotovo u školstvu, jasno je kako će politička arena u ZHŽ-u idućih mjeseci postati itekako užarena.

Ide se na pobjedu

Predstavnici vladajućeg HDZ-a BiH uvjereni su kako će i nakon listopada ostati najsnažnija politička stranka koja će moći formirati novu Vladu uz pomoć koalicijskih partnera. Nositelj liste i aktualni županijski premijer Zdenko Ćosić je izjavio kako se ne bi niti kandidirao da ne misli da njegova stranka neće ostvariti pobjedu.
"Mi ćemo zajedno s koalicijskim partnerima sigurno biti parlamentarna većina. Konkurencija postoji, no oni imaju ambicije prijeći izborni prag. Ipak, nemaju šanse ugroziti HDZ BiH i naše partnere", poručio je Ćosić.

HDZ 1990. s posebnom je pažnjom krenuo u predizbornu kampanju na prostoru zapadne Hercegovine s konkretno razrađenim ciljevima koji uključuju promjenu vladajuće garniture. Predsjednik Županijskog odbora "devedesetke" u ZHŽ-u Vjekoslav Bakula poručuje:
"HDZ 1990. planira ostvariti izbornu pobjedu u županiji, a, u najmanju ruku, postati nezaobilazni čimbenik prilikom formiranja vlasti."

Nositelj liste NS-a Radom za boljitak za županijsku Skupštinu Žarko Karačić tvrdi kako očekuje vrlo dobar rezultat na listopadskim izborima, a taj optimizam grade na kvaliteti kadrova s liste.
"Imamo odlične kadrove te mislim da ne moramo brinuti o perspektivi. Što se tiče samog rezultata, računamo na pet zastupnika u županijskoj Skupštini", naglasio je Karačić, poručivši kako je u ovom trenutku još uvijek rano govoriti o eventualnim postizbornim partnerima. No, 'Boljitak' je, tvrdi, otvoren za razgovore sa svima koji se slažu s programom stranke.

Konsolidirani redovi

I HSP BiH ide samouvjereno na izbore u zapadnoj Hercegovini s potpuno jasnim ciljevima koji uključuju veliki povratak na političku scenu; ogranci stranke na terenu u potpunosti su konsolidirani, stranački redovi zbijeni, program i ciljne skupine već određeni. Nositelj liste za Skupštinu ZHŽ-a Stanko Primorac Ćane u posao oko pripreme izborne kampanje ušao je maksimalno ozbiljno, a uz potpunu disciplinu i predani rad ekipe na terenu očekuje vrlo dobre rezultate.
"Posložili smo i konsolidirali redove i ja sam optimist kada su u pitanju ovi izbori. Situacija na terenu je vrlo dobra", poručio je Primorac. Ciljevi ove četiri najsnažnije stranke su jasni te je već sada očito kako će ostatak ljeta i jesen donijeti još jednu uzbudljivu političku utakmicu s prilično neizvjesnim ishodom.

HDZ BiH

 1. Zdenko Ćosić
 2. Suzana Kraljević
 3. Ivan Leko
 4. Erina Lasić
 5. Zdravko Bešlić
 6. Danijela Perić
 7. Ante Mišetić
 8. Dario Sesar
 9. Ana Bogdan
 10. Ivan Tokić
 11. Klaudija Karamatić
 12. Slobodan Karačić
 13. Tanja Grbešić
 14. Nikica Tomas
 15. Ivan Landeka
 16. Ljubica Majić
 17. Ivo Sesar
 18. Lidija Ereš
 19. Ivan Damjanović
 20. Milan Ševo
 21. Kristina Milas
 22. Mile Pejić
 23. Ružica Galić
 24. Sandro Matić
 25. Tomislav Mandić

NS Radom za boljitak

 1. Žarko Karačić
 2. Bojana Bukmir
 3. Vlado Rašić
 4. Mukadesa Anadolac
 5. Slobodan Tomić
 6. Erna Delipetar
 7. Marinko Ivanković
 8. Stanko Lukenda
 9. Ivana Marić
 10. Ante Alpeza
 11. Marija Čolak
 12. Ivica Knezović
 13. Nataša Humić
 14. Zdenko Bilić
 15. Ante Penavić
 16. Josipa Sabljić
 17. Želimir Antulović
 18. Maja Arambašić
 19. Dragomir Grle
 20. Dobroslav Zovko
 21. Anita Čolak
 22. Ivan Bojka
 23. Jelena Šakić
 24. Toni Leko
 25. Ante Tomić
 26. Ruža Biško

HDZ 1990.

 1. Velimir Bušić
 2. Mirela Čuvalo
 3. Antonio Lončar
 4. Tomislav Topić
 5. Matilda Mustapić
 6. Ivana Bevanda
 7. Tomislav Matić
 8. Ines Mlinarević Polić
 9. Boris Leko
 10. Dobroslav Bukmir
 11. Rajko Grbešić
 12. Pero Penava
 13. Filip Čamber
 14. Božica Zovko
 15. Anita Anić
 16. Ante Pandžić
 17. Ivana Ćutuk
 18. Mario Dragičević
 19. Dragan Rezić
 20. Josip Neneadić
 21. Katarina Primorac
 22. Ante Pavlović
 23. Ivana Vlašić
 24. Ružica Puljić
 25. Darko Slišković
Dario Pušić [ Dnevni list ]

Glas naroda

cane ga je izgubija ovog puta u zhz nista od toga nema

Ja imena i fukara jadni ljudi sto zive u toj dolini suza

Kreće borba za zapadnu Hercegovinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari