Imovina političara stroga tajna!

ljubuski.info

Nitko od političara koji su sada na vlasti niti onih koji će se na izborima u listopadu boriti za vlast neće biračima polagati račune o svojoj imovini, njezinom podrijetlu i prihodima.

Naime, u Bosni i Hercegovini službeno je zabranjeno objavljivanje imovinskih kartica političara, čime je spaljena elementarna politička kultura kakva postoji u svim europskim državama, da se javno objave svi podaci o imovini političara, a lažno prijavljivanje imovine oštro kazni.

Najunosnije zanimanje

Kako to izgleda u svijetu, svjedoči primjer iz Njemačke. Svojevremeno je Christian Wollf podnio ostavku na funkciju predsjednika Njemačke kada je otkriveno da je od svog prijatelja tražio da mu pomogne dobiti kredit pod povoljnom kamatom. Kasnije je od toga odustao, nisu nađene nikakve osnove za podizanje optužnice, ali je Wollf podnio ostavku jer nije bio iskren prema biračima, odnosno otkriven je njegov pokušaj zlouporabe položaja!

U BiH je ovako nešto nezamislivo pa je zanimanje političara postalo najunosnije i najzaštićenije. Oni su obvezni ispuniti imovinsku karticu, ali budući da podatke koje sami navedu nitko ne provjerava, mirno spavaju. Sada im na ruku ide i to što su njihove imovinske kartice potpuno nedostupne javnosti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH na svojoj internetskoj stranici objavljivalo je skenirane imovinske kartice svih kandidata za zakonodavnu vlast na svim razinama, međutim, odlukom Suda BiH to je nakon izbora 2010. godine strogo zabranjeno. Zbog toga podaci o imovini kandidata za županijske, entitetske i državne funkcije na izborima 2014. ostaju stroga tajna, a oni sami u imovinske kartice mogu upisati što god hoće ili neće! U najkraćem, njihovo materijalno stanje ostaje skriveno od birača, a oni potpuno zaštićeni od bilo kakve odgovornosti, makar imovinu stekli nelegalno, nezakonito i na osnovi funkcije na kojoj su bili ili jesu.

Odluku da se Središnjem izbornom povjerenstvu zabrani javno objavljivanje imovinskih kartica donijela je državna Agencija za zaštitu osobnih podataka. U obrazloženju je kao razlog navedeno da se time ugrožava pravo političara i njihovih obitelji na privatnost čime je apsolutno zanemareno pravo građana, odnosno birača da sve znaju o političarima koji su javne osobe.

Iz Agencije su priopćili da su takvu odluku donijeli zbog toga što na karticama postoji vlastoručni potpis političara i njegova adresa "pa postoji opasnost od zlouporabe potpisa, pljačke ili ucjene". Naveli su i da se 90 posto objavljenih imovinskih kartica odnosi na kandidate, a ne na izabrane dužnosnike.

Središnje izborno povjerenstvo nije prihvatilo ovu odluku, uložena je žalba, pa je i Sud BiH, točnije njegovo Žalbeno upravno vijeće, imao posla i donio je konačnu presudu - priznao je odluku Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Tko je javnost

Nakon ovoga, Središnjem izbornom povjerenstvu su potpuno svezane ruke i došlo se u potpuno apsurdnu situaciju - zakon nalaže javno objavljivanje podataka koje su kandidati na izborima naveli u imovinskim karticama, a Sud BiH je to zabranio.
S obzirom da su se zakonski propisi i sudska odluka sukobili, jedino rješenje je izmjena zakonskog okvira koji tu oblast regulira. Međutim, jasno je da političari, konkretno parlamentarci, zbog svojih osobnih interesa to neće izglasati.
Sada postoji samo jedan način da se sazna što je koji političar upisao u svoju imovinsku karticu - tko to želi, mora Agenciji za zaštitu osobnih podataka uputiti pismeni zahtjev, vlastoručno potpisan i uz navođenje svih osobnih podataka, a posebna komisija odlučuje hoće li zahtjev prihvatiti ili odbiti! Iz toga ispada da je pojedinac koji to uradi ukupna bh. javnost, a birači nisu! To nije sve - ako neki medij zatraži na uvid imovinske kartice političara, ne može ih objaviti bez njihove pojedinačne suglasnosti!

Jučer je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a, kandidat za predsjednika Republike Srpske, prekršio sva pravila - preko nekih portala objavio je sve detalje o svojoj imovini, ali i imovini roditelja, supruge, punice i punca. Iz SDS-a su najavili da će i svi ostali njihovi kandidati na listopadskim izborima to isto učiniti uz poziv svim drugima kandidatima da, bez obzira na sudsku odluku, to učine.

Inače, u europskim zemljama građani imaju neotuđivo pravo uvida u imovinu političara, njezino podrijetlo i razdoblje u kojem su je stekli i imaju li druge izvore prihoda osim onih koje im donosi funkcija koju obavljaju. Političari su sa svoje strane zakonom obvezani prijaviti svu imovinu koju posjeduju i sve prihode do posljednjeg centa.

Također, u europskim državama uobičajena je praksa da se pred izbore javno objave imovinske kartice kandidata i da se svi podaci o imovini i prihodima onih koji su izabrani objave sredinom i na kraju mandata. BiH i dalje ostaje zemlja mimo svijeta.

M. Osmović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari