U HNŽ najviše korupcije u zdravstvu: 80% građana dalo mito

ljubuski.info

Centri civilnih inicijativa (CCI), u sklopu projekta "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu", na Španjolskom trgu u Mostaru provode informativnu kampanju o štetnosti korupcije u zdravstvu.

Građani mogu dobiti promotivni materijal o štetnosti korupcije te o mogućim rješenjima koji bi mogli dovesti do smanjenja korupcije u zdravstvu. Materijal je upakiran u kutiju koja asocira na kutiju s lijekovima.

"Znamo da je korupcija u zdravstvu itekako prisutan i raširen problem pogotovo u HNŽ-u. Nakon istraživanja na nivou države, došli smo do podatka da je upravo u HNŽ-u korupcija najprisutnija u zdravstvu. 50 posto građana je odgovorilo da smatra da je korupcija prisutna u zdravstvu, a čak 80 posto je odgovororilo da su oni ili njihovi bliski srodnici i ukućani dali mito zdravstvenim radnicima. Ovo su zaista poražavajući podaci i sigurno su dovoljan argument da se započne s aktivnostima i donošenjima rješenja koji će suzbijati korupciju u ovoj oblasti, a koja se tiče svih nas, jer tu smo uvijek najosjetljiviji kad nam je zdravlje ugroženo", kazala je glasnogovornica CCI-a Majda Behram-Stojanov.

Što se tiče HNŽ-a jedan od koraka je svakako i donošenje mjera i pravilnika o suzbijanju korupcije.
"Zavod i resorno ministarstvo su već usvojili svoje pravilnike i ovo je prilika da apeliramo na zdravstvene institucije, bolnice, da i one učine isto, odnosno da usvoje pravilnike koji će biti u suglasnosti sa pravilnicima Zavoda i ministarstva te da budu u koordinaciji", kaže Behram - Stojanov te naglašava kako je CCI danas tu i kako bi informirao građane na koji se način i oni mogu uključiti.

Projekt koordinator CCI-a i voditelj kampanje projekta "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu" Zoran Adžaip ističe kako do sada u NHŽ-u nije donesena ni jedna pravomoćna presuda vezana za korupciju u zdravstvu, dok je s druge strane zabrinjavajuća činjenica i da ni jedan građanin do sada nije prijavio slučaj korupcije i davanje mita. Razlog tomu je vjerojatno strah građana, koji trenutno nisu zaštićeni, odnosno sigurni ako prijave korupciju.

Inače, projektom "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu" koji financira Europska unija, želi se doprinijeti smanjenju korupcije u BiH, poboljšanju prevencije koruptivnog djelovanja, jačanju watch-dog i monitoring uloge civilnog društva, te podizanju anti-koruptivne javne svijesti.

U sklopu ovog projekta provodi se informativna kampanja o štetnosti korupcije u zdravstvu, te je kao jedna od aktivnosti planirano održavanje štandova u gradovima u Bosni i Hercegovini, priopćili su iz CCI-a.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto